Střed pole: Ricciardo pokračuje ve famózních výkonech

Střed pole: Ricciardo pokračuje ve famózních výkonech

Pilot Toro Rosso byl opět nejrychlejším ze středu pole a na startu Velké ceny Německa se postaví na skvělé šesté místo. Mile překvapil také Nico Hülkenberg ze Sauberu. Jezdcům Force Indie se naopak nedařilo.

Toro Rosso

Daniel Ricciardo navázal na vynikající výkon z Velké Británie a také v Německu se zúčastnil závěrečných bojů o pole position. V nich se mu poté náramně dařilo, porazil dokonce oba piloty Ferrari. “Jsem opravdu potěšen s tím, jak šla kvalifikace, a je velmi povzbudivé být šestý nejrychlejší ve druhém závodě v řadě, což znamená, že tu vidíme známky pokroku a konzistence,“ zhodnotil lepšící se kvalifikační formu jeho stáje. “Nebylo to tu rozhodně ale tak přímočaré jako minulý týden na Silverstonu, museli jsme přijít s něčím navíc, abychom zajeli čas, s nímž jsme se mohli dostat do Q3. Dnes jsme překonali naše očekávání, protože ve třetím volném tréninku jsme nevypadali příliš silně. Já byl spokojen především se svým kolem v Q2. Myslím si, že jsme dnes udělali maximum a teď už vzhlížíme k závodu,“ dodal Australan. Kvalifikace v podání jeho týmového kolegy Jeana-Erica Vergneho se vyvíjela zcela odlišným směrem. Francouz se na startu Velké ceny Německa postaví až na šestnáctou pozici. “Dnes odpoledne jsme zkrátka nebyli dostatečně rychlí. Můj vůz se po celý víkend řídí velmi obtížně. Ta situace se od pátku nezlepšila a mně se nikdy nepodařilo poskládat dohromady dobré kolo. V kvalifikaci jsem žádnou chybu neudělal a doufal jsem v daleko víc. I když nemůžeme před závodem na voze pracovat, musíme pochopit, co přesně způsobilo tento výkonnostní propad. Možná to má spojitost s pneumatikami, jejich teplotou či tlakem, ale nejsem si jistý,“ podotkl Vergne.       

Sauber

Celkem dobře dopadl odpolední souboj s časem pro stáj Sauber. Hinwilštím se podařilo proklouznout s jedním vozem až do poslední desetiminutovky, a sice s tím, který patří Nicu Hülkenbergovi. Němec se postaví na start své domácí velké ceny jako desátý v pořadí. V poslední části kvalifikace postupoval strategicky, žádný měřený čas nezajel a na místo toho se rozhodl ušetřit své pneumatiky. “Dosáhnout dnes Q3 bylo pro nás úspěchem. Ve srovnání se včerejším odpolednem jsme byli schopní vylepšit nastavení pro ranní trénink. Myslím si, že teď máme balík, který nám umožní bojovat o body. Včerejší dlouhé jízdy vypadaly slibně a v kombinaci se strategií, kterou si můžu zvolit pro start zítřejšího závodu, jsem přesvědčený, že můžeme dosáhnout dobrého výsledku. Tým mi řekl, že dnes bylo možné skončit šestý, ale dnes je sobota a závod je to, co se počítá, pouze v něm se udělují body,“ nechal se slyšet německý pilot. Estebanu Gutiérrezovi se povedlo vyrovnat dosavadní nejlepší kvalifikační výsledek, jímž bylo čtrnácté místo z Malajsie. “Dnešek je pro nás krokem vpřed. Včera jsme pracovali s mnoha odlišnými nastaveními a byli jsme schopni vyvodit správný závěr z dat, která jsme nashromáždili. Byl jsem schopný útočit a z vozu jsem toho během kvalifikace hodně vytěžil. Každopádně, stále se musím zlepšit. Nico odvedl fantastickou práci a je to výzva, budu dále pracovat na vylepšení mé výkonnosti, zejména v kvalifikaci,“ slíbil Mexičan.

Force India

Stáji Vidžaje Mallyi se v sobotní kvalifikaci příliš nedařilo. Ani jeden z jejich vozů se do závěrečné části nedostal. Paul di Resta skončil dvanáctý, Adrian Sutil patnáctý. “Posledních pár dnů bylo celkem obtížných, snažili jsme se dostat vůz do správného provozního okna a já jsem se nikdy necítil úplně pohodlně. Všechny změny, které jsme učinili, byly kompromisem a já jsem měl opravdové problémy s vyvážením. Před kvalifikací jsme kompletně změnili nastavení, abychom se tak pokusili věci vylepšit, což nám rozhodně pomohlo. Co se týče zítřku, musíme jen doufat, že dokážeme zopakovat takovou závodní rychlost, kterou jsme ukázali dříve v této sezoně, protože to byla jedna z našich silných stránek,“ komentoval Skot. Adrian Sutil si určitě představoval, že se před domácím publikem předvede o něco lépe, zabránily mu v tom však technické potíže, které pilota Force Indie odsoudily ke startu z hloubi pole. “Patnáctá pozice v mém domácím závodě je poněkud zklamáním. Během Q2 jsem měl technické problémy s mým DRS, které nefungovalo, což mě stálo okolo půl vteřiny na kolo. To proto byla patnáctá pozice vším, co dnes bylo možné. Jinak si myslím, že jsem mohl být velmi blízko tomu, abych se dostal do Q3. Do zítra jsme schopni ty problémy vyřešit, takže budeme na závod připraveni,“ ujistil Adrian Sutil.   

Williams

Interní duel mezi jezdci Williamsu, který na Nürburgringu jede svůj šestistý závod v F1, tentokrát dopadl o něco lépe ve prospěch Valtteriho Bottase. Ten porazil svého týmového kolegu Pastora Maldonada a na startu Velké ceny Německa mu bude patřit sedmnácté místo. “Dnes odpoledne jsme z vozu dostali maximum. Mezi mnou a Pastorem to bylo velmi vyrovnané, nemáme ale rychlost na to, abychom postoupili dále vpřed. Teploty tratě byly dnes vyšší a bylo i větrněji, což znamenalo, že se počítala každá desetina či setina. Nakonec byla kvalifikace velmi vyrovnaná,“ řekl Fin. “Dnes jsme doufali v o něco víc, ale vůz se na této trati velmi těžko řídí,“ pronesl Maldonado, jehož jméno svítilo ve výsledkové listině na osmnácté pozici. “Musíme dále tvrdě pracovat na tom, abychom vyřešili problémy, které jsme na voze identifikovali a posunuli se startovním polem vpřed. Zítra to bude těžký závod, jelikož pomalé zatáčky našemu vozu nesedí, uděláme ale maximum, abychom získali nějaké body,“ doplnil Venezuelan.      

Doporučujeme

Články odjinud