Střed pole: Renaultu vyšlo načasování výměny pneumatik

Střed pole: Renaultu vyšlo načasování výměny pneumatik

Jezdci Renaultu sice nenavázali na své ranní výkony, přesto se prosadili do první desítky. K té měl blízko i Kobajaši a relativně spokojeni byli i u Toro Rosso. Nedařilo se Heidfeldovi a týmu Force India.

Renault
Oba renaulty se při kvalifikaci na Velkou cenu Brazílie v předměstí Sao Paula Interlagos dostaly do první desítky. Robert Kubica si pochvaloval správný výběr pneumatik. "Když jsem zajel své nejrychlejší kolo na slickách, byl jsem spokojen, že jsem ho zvládl bez jediné chyby. Bylo těžké udržet vůz na trati, zahřát pneumatiky a nepomohl ani náš přítlak nastavený na sucho, ale je snadné po kvalifikaci říkat, co jsme mohli udělat lépe," hodnotil situaci jinak spokojený Polák. Vitalij Petrov potvrdil, že se mu na mokru celkem daří a poprvé od GP Maďarska se v kvalifikaci vešel do první desítky, kterou uzavřel. "Moji mechanici a inženýři odvedli přes noc skvělou práci a dnes mi dali auto, které mi na mokru sedělo," pochvaloval si Rus, který přitom v první části zariskoval. "Očekávali jsme déšť, tak jsem jezdil jen na jedné sadě pneumatik. Nakonec jsem skončil šestnáctý. Nakonec jsem rád, že jsem zpátky v první desítce. Na suchu jsme mohli být lepší." Eric Boullier čekal po dopoledním prvním místě Kubici a šestém Petrova výraznější výsledek, ale snažil se hledat pozitiva.

Sauber
Kamuj Kobajaši byl blízko postupu do třetí části kvalifikace, nakonec se musel spokojit s dvanáctou příčkou. "V posledním kole mi odešly pneumatiky. Načasování jejich výměny bylo správné, možná, že vzhledem k podmínkám na trati by to bylo ideální o kolo později. Když bylo v první části mokro, podmínky mi vyhovovaly, ponechal jsem si své nastavení a nakonec byl pátý, ale samozřejmě se počítá výsledek z druhé části. Zítra by mělo být sucho, což je pro nás dobré," věří Japonec. Nick Heidfeld byl v kvalifikaci šestnáctý, díky penalizaci Sébastiena Buemiho si o příčku polepší. "Jsem trochu otrávený. Sucho by nám sedělo lépe, ale to nemůžeme ovlivnit. Mohli jsme lépe načasovat druhou část. Pneumatiky jsem vyměnil o dvě kola dříve, takže jsem nebyl na trati ve chvíli, kdy byly podmínky nejlepší," litoval Němec, ale dodal, že závod by se měl jet na suchu, což by pro něho mělo být lepší. Podle technického ředitele Jamese Keye bylo hlavním problémem správně zahřát pneumatiky.

Toro Rosso
Přestože umístění obou jezdců týmu z italské Faenzy byla velmi podobná, jejich pocity jsou zcela rozdílné. Jaime Alguersuari je se čtrnáctou příčkou celkem spokojen. "Myslím, že jsme se v těchto obtížných podmínkách přiblížili našemu maximu. Podmínky byly proměnlivé, ale dokázali jsme potvrdit, že jsme vyřešili problémy, které jsme měli na mokru ráno," věří Španěl, který vzhledem k předpokládanému suchému závodu pro kvalifikaci zvolil kompromis mezi nastavením do sucha a do mokra. "Doufejme, že bude zítra fungovat. Pokud vyjde naše strategie, mohli bychom bodovat." Naopak Sébastien Buemi byl z patnácté příčky zklamán. Ráno byl totiž sedmý. "Myslím, že jsme na přechodné pneumatiky přešli příliš brzy. Když trať výrazně oschla, nebyly už mé gumy v té nejlepší kondici," litoval Švýcar, kterého díky trestu z GP Koreje čeká penalizace pěti míst na startu.

Force India
Indickému týmu se dnes nedařilo. Vitantonio Liuzzi měl problémy s přilnavostí a zajel až sedmnáctý nejrychlejší čas. Díky penalizaci Buemiho se na roštu posune o příčku dopředu. "Ráno fungovalo vše velmi dobře, auto se chovalo vyváženě a věřili jsme, že se můžeme dostat blízko třetí části. Odpoledne ale vůz ztrácel přilnavost a měli jsme problémy při brzdění, zejména ve druhém sektoru, kde auto klouzalo z tratě. Jsme bojovníci, zítra budeme silnější," ujistil. Adrian Sutil skončil původně o příčku za svým týmovým kolegou, ale díky penalizaci z předchozího závodu odstartuje do závodu až z předposledního místa. Při prvním výjezdu ho v kvalifikaci paradoxně zdržel Liuzzi. "Pak už přilnavost nebyla taková. Ke konci začalo pršet a já už měl opotřebované pneumatiky, tak jsem nemohl zajet odpovídající čas. Máme ale velmi dobré závodní tempo a naše strategie v proměnlivých podmínkkách je letos dobrá. Mám velkou motivaci a dám do toho všechno," slibuje Němec.

Doporučujeme

Články odjinud