Střed pole: počasí udělalo řadě jezdců čáru přes rozpočet

Střed pole: počasí udělalo řadě jezdců čáru přes rozpočet

Velká cena Maďarska se pro týmy ze středu pole nesla převážně ve znamení zklamání. Spokojeni mohou být pouze di Resta, Buemi a Alguersuari.

Force India

Nejblíže jezdcům velké trojky byl dnes Paul di Resta. V Maďarsku zajel další povedený závod, ve kterém dokončil před svým stájovým kolegou a bral body za sedmou příčku. Skot dokázal, že si místo v indické stáji právem zaslouží a mělo by se s ním do budoucna rozhodně počítat. "S dnešním sedmým místem jsem velice šťastný. Byl to docela zmatený závod s deštěm v úvodu, ale měl jsem dobrý start a v těchto podmínkách jsem se cítil pohodlně. Pak to bylo záležitostí pneumatik, které zvolíme. Přezuli jsme na super měkké gumy pro prostřední dva stinty a závod dokončili na měkké směsi. Během poslední zastávky v boxech jsme ztratili jednu pozici, ale já jsem byl schopný se prodrat polem a dostat se zpět na sedmé místo v posledních kolech závodu. Dokončit sedmý je tou nejlepší možnou odpovědí po sérii závodů, kde jsme kvůli vážným důvodům, nedosáhli takového výsledku, jaký byl možný," řekl di Resta. To Adrian Sutil nadšení svého týmového kolegy nesdílel. Šanci na dobrý výsledek ztratil prakticky hned v první zatáčce: "Nebyl to pro mě obzvláště dobrý start a moje šance na body se rozplynula v podstatě v prvním kole. Byl jsem přímo za Paulem, a abych předešel kolizi, musel jsem vyjet mimo trať, takže jsem ztratil mnoho míst." Sutilovi nevyšla ani loterie s pneumatikami. V půlce závodu nejdříve přezul na přechodné pneumatiky, aby následně po několika kolech zjistil, že to bylo špatné rozhodnutí, a ke svým mechanikům zajel znovu. V cíli dnešního závodu obsadil čtrnácté místo.

Toro Rosso

Sébastien Buemi dnes zaznamenal skvělý výsledek, když po startu z třiadvacátého místa dojel na osmé příčce a připsal si čtyři body. Ke startu ze zadních pozic ho odsoudila, kromě nepříliš povedené kvalifikace, hlavně penalizace, kterou obdržel za způsobení kolize ve Velké ceně Německa. V závodě si ale vše vynahradil. "Fantastický závod! Jeden z mých nejlepších. Vyjížděl jsem z poslední řady, ale měl jsem super start a v úvodním kole se mi podařilo předjet okolo deseti aut. Potom jsem se dostal do dobrého rytmu a na vlhké trati jsem byl schopný předjet další auta. Když začala trať osychat, cítil jsem, že moje nastavení není perfektní a vůz byl velmi nedotáčivý. Snažil jsem se s tím moc nezatěžovat. Pak odvedl tým skvělou práci v boxech, když změnil úhel křídla, což mi umožnilo lépe šetřit pneumatiky. Navíc byl pitstop tak rychlý, že mi pomohl poskočit o několik pozic výše," pochvaloval si spokojený Buemi. Také Jaime Alguersuari dnes dosáhl na jeden bod. "Jsem přesvědčený, že jsem dnes mohl dokončit na sedmém místě. K jednomu ze svých pitstopů jsem zajel zrovna ve chvíli, kdy začalo lehce pršet. Jenže pneumatiky nebyly dostatečně zahřáté. Bylo těžké udržet se na trati a já jsem vyjel mimo. Ale pokračoval jsem v boji až do konce. Naneštěstí jsem ztratil další pozici při kolizi s Kobajašim," vysvětlil Španěl.  

Sauber

Ve švýcarském týmu dnes po závodě určitě spokojeni nejsou. Ani jednomu jezdci se nepodařilo ve Velké ceně Maďarska dosáhnout na body a Hungaroring tak opouští tým z Hinwilu s prázdnou. Kamuj Kobajaši skončil těsně za bodovanými pozicemi, Sergio Pérez až patnáctý. "Můj start byl dobrý, stejně jako rychlost vozu na začátku závodu. Když se déšť znovu vrátil, tým měl v plánu mě povolat pro přechodné pneumatiky. Já jsem je ale nechtěl, protože mi připadalo, že trať osychá. Takto jsem poskočil na sedmé místo, pak jsme ale na další přezutí čekali až příliš dlouho. Svoji pozici jsem nemohl ubránit," řekl Kobajaši. Sergio Pérez doplatil na zrádné podmínky a po chybě se propadl až na konec startovního pole. "Jsem hluboce zklamaný. Po kvalifikaci, která byla dobrá, jsem od závodu čekal daleko víc. Všechno to začalo už v prvním kole. Neměl jsem vůbec žádnou přilnavost a jen velmi těžko se mi dařilo držet vůz na dráze. V jedné zatáčce jsem byl široký a ztratil jsem hodně pozic. Ve skutečnosti jsem klesl z desátého místa na dvacáté," posteskl si Mexičan.  

Renault

Nick Heidfeld se dnes opět ocitl v plamenech. Jeho renault vzplál při pitstopu v pětadvacátém kole. Němec ještě stihl odjet z boxového stání, ale po pár metrech byl nucen svůj vůz odstavit a rychle ho opustit. Na vině bude nejspíše řešení výfukového potrubí, které Renault na svém voze používá. Heidfeld pochopitelně po dalším nedokončeném závodě neskrývá zklamání: "Dnes to pro mě rozhodně nebyl dobrý závod a je to druhé DNF v řadě, takže jsem samozřejmě velmi zklamaný. Moje druhá zastávka trvala déle, než jsem čekal. Auto se přehřálo a já jsem si všiml kouře vycházejícího z jeho zadní části. Pak se to zhoršilo a já jsem zaznamenal plameny, takže jsem musel zastavit, a tím pro mě závodní víkend skončil." Ani Petrovovi se nedařilo tak, jak by si přál. Do cíle dojel na stejném místě, ze kterého do závodu odstartoval. To však znamená, že odjíždí z Maďarska na dvanáctém místě, a tudíž bez bodů. "Dnes to byl velmi obtížný závod s velkými změnami počasí. Když se konci déšť opět vrátil, mé pneumatiky najednou ztratily potřebnou teplotu, což udělalo vůz velice špatně ovladatelným. Jsem poněkud zklamaný, protože dnes jsme měli vynikající strategii, se kterou jsme měli získat nějaké body," zalitoval ruský jezdec.

Williams

Špatné výsledky Williamsu pokračují i nadále. Naposledy si tým z Grove připsal body ve Velké ceně Kanady a na tomto faktu se nic nezměnilo ani dnes. Rubens Barrichello projel pod šachovnicovou vlajkou jako třináctý, Pastor Maldonado o tři místa za ním. "Dnes jsme rozhodně měli na body, proto jsem s tímto výsledkem samozřejmě nespokojený. Na začátku jsem si poškodil přední křídlo a po zbytek závodu jsem velmi zápasil s pneumatikami. Déšť, který ke konci přišel, trval pouze chvíli, takže naše strategie s přechodnými pneumatikami nevyšla. Je to škoda, ale v současnosti není naše tempo v závodě tak dobré," prozradil Brazilec. Pastor Maldonado nedodržel předepsanou maximální rychlost v boxech, za což oprávněně obdržel penalizaci. "Byl to těžký závod. Na startu jsme získali nějaké pozice, ale bylo obtížné udržet se na trati, i přestože jsme byli na přechodných pneumatikách. Když jsem poprvé jel do boxů, udělal jsem chybu, neboť jsem nezmáčkl omezovač rychlosti, což znamenalo penalizaci drive - through," řekl Maldonado.

Doporučujeme

Články odjinud