Střed pole: Kobajaši zapůsobil trpělivostí uprostřed a odvahou na konci

Ze středu pole dnes bodovaly všechny týmy. Závodem zamíchala nehoda Marka Webbera a výjezd safety caru, které mnoho jezdců zastihly blízko boxů.

Williams

Tým Franka Williamse měl ve Valencii šanci bodovat s oběma auty. Rubens Barrichello dojel po startu z devátého místa čtvrtý, ale Nika Hülkenberga nakonec vyřadila porucha na výfuku. Odstupoval z desátého místa osm kol před koncem s rozcuchaným krytem motoru. „Vážně to vypadá, že jsme se pohnuli správným směrem. Doufám, že to zlepšování bude pokračovat,“ pochvaloval si i tak Barrichello.

Force India

Za indický tým bodoval Adrian Sutil na šesté příčce. „Z třináctého místa na šesté, to je skvělé. Zatím jeden z nejlepších výsledků sezony. Když vyjel safety car, zrovna jsem byl v posledním sektoru a mohl zajet do boxů. Pak jsem se posunul nahoru, když stavěli kluci vepředu. Ještě jsem předjel Buemiho a nakonec byl šestý,“ popsal Sutil. Tonio Liuzzi skončil třináctý, po pětisekundové penalizaci šestnáctý. Se Sutilem se potkali v boxech a Ital musel čekat. „Pak mě ještě zablokoval Petrov a to poznamenalo můj závod,“ řekl.

Sauber

Kamuj Kobajaši vydělal na Webberově nehodě asi nejvíc ze všech. Na rozdíl od zbytku pole nezamířil do boxů a zůstal na trati až do 53. kola. Mohl si to dovolit, protože startoval na tvrdší směsi. Většinu času si držel třetí pozici. Po povinné výměně pneumatik se propadl na devátou, ale na nových gumách se mu podařilo předjet Sébastiena Buemiho a Fernanda Alonsa. Dojel sedmý po startu z osmnáctého místa. „Tam vepředu se skvěle závodilo. Ale nebylo to jednoduché, protože jsem měl celou dobu blízko Jensona Buttona a musel jsem dávat pozor na pneumatiky. Po zastávce jsem pak měl přilnavost jako nikdo jiný,“ řekl Kobajaši. Pedro de la Rosa mohl mít bod za desáté místo, ale penalizace ho srazila až na dvanáctou příčku.

Toro Rosso

Na Buemiho nakonec ve Valencii zbyla až devátá příčka. Ještě chvíli před koncem závodu byl sedmý, než ho předjel Kobajaši. „Věděl jsem, že se mi přibližuje. V předposledním kole se mi hodně blokovala přední kola. Nečekal jsem, že bude do poslední zatáčky brzdit tak pozdě. Udělal jsem chybu a nechal ho, aby mě předjel,“ posteskl si Buemi. Po závodě ho pak penalizace odsunula ještě o jeden stupeň ve prospěch Alonsa. Jaime Alguersuari dojel patnáctý, ale díky komisařům si později polepšil na třináctou pozici. „Tenhle víkend jsem se v autě necítil úplně dobře. Neseděly mi hlavně brzdy. Během závodu se to trochu zlepšilo, ale i tak jsem se pořád cítil, jako by to auto nebylo moje,“ poznamenal Alguersuari.

Doporučujeme

Články odjinud