Střed pole: Kartami míchala červená vlajka

Střed pole: Kartami míchala červená vlajka

Renault přibrzdila Petrovova porucha, proto zůstal ve středu pole. Přerušení kvalifikace naopak nahrálo Toro Rosso. Dařilo se i Force Indii. Do třetí části se naopak nedostal Sauber ani Williams.

Toro Rosso
Oba vozy z Faenzy se v kvalifikaci na Velkou cenu Číny v Šanghaji prosadily do třetí části. Jaime Alguersuari tentokrát porazil svého týmového kolegu a a na roštu bude sedmý. "Tým vybral správnou strategii. Dostat Sébastiena a mě do třetí části je úspěch celého týmu. Upřímně řečeno jsme to nečekali. Pomohla nám červená vlajka ve druhé části a rychlost některých našich soupeřů," uznal mladý Španěl. "Máme možnost získat zítra dost bodů. Vybrali jsme nastavení, které je vhodnější pro závod než pro kvalifikační kola. Je pravda, že nejsme zvyklí z této pozice startovat. Mohli bychom jet defenzivní závod, klíčové bude šetření pneumatiky." S výsledkem týmu byl spokojen i Sébastien Buemi, ale zklamalo ho, že na sedmém místě není on. "Navzdory okolnostem vím, že tým pracoval velmi tvrdě. Vypadá konkurenceschopnější než loni. Zítra nás čeká důležitý závod. První cílem určitě bude dojet, pokud se nám to podaří, myslím, že by to pro nás mohla být dobrá velká cena," věří Švýcar.

Force India
Paul di Resta skončil ve své třetí kvalifikaci v F1 osmý a hezky tak oslavil své dnešní pětadvacáté narozeniny. Pomohly úpravy před ranním tréninkem. "Své nejrychlejší kolo jsem zajel ve druhém výjezdu první části, pak jsem se trápil s vyvážením. Závod by nemusel být špatný, mohli bychom znovu získat body," věří. Adrian Sutil se kvalifikoval jako jedenáctý. "Tento víkend je zatím lepší než ty předchozí. Nemáme žádné velké problémy, takže to pro nás vypadá dobře, jedinou komplikací byla červená vlajka, která mi narušila rychlé kolo." dodal Sutil.

Renault
Vitalij Petrov sice postoupil do třetí části kvlifikace, ale nemohl se jí zúčastnit a v kvalifikaci zůstal desátý. Ve druhé části se jeho vůz náhle zastavil. Podle hlavního inženýra Alana Permaneho byl na vině problém s přívodem vzduchu do motoru. Ruský pilot zůstal stát na trati a způsobil přerušení závodu. "Jsem velmi zklamán, co se stalo. Zajel jsem zrovna rychlé kolo a byl čtvrtý. Trať se postupně zrychlovala a mé časy se od rána stále zlepšovaly. Auto najednou ztratilo výkon a zastavil jsem. Nemohl jsem ani vyjet z tratě," vysvětloval. "Pozitivní je, že předtím bylo auto rychlé." Přerušení paradoxně uškodilo Nicku Heidfeldovi, který se právě chystal zajet rychlé kolo. Po restartu už se nezlepšil a zůstal šestnáctý. "Nemyslím, že by to byl správný odraz naší rychlosti. Vždycky jsme jezdili ve druhé části jen jednu jízdu na měkčích pneumatikách, ale po červené vlajce byla trať dost obsazená. Museli jste být první ve frontě, před nájezdem do měřeného kola totiž nebyl čas na vytvoření rozestupů. Naše závodní tempo je určitě lepší. Po startu z šestnáctého místa to nebude lehké, ale myslím, že se tu dá předjíždět," připomněl Němec. Věří, že se mu opět podaří start a bude bojovat o body.

Sauber
Ani jeden ze švýcarských vozů se tentokrát do elitní desítky neprosadil. Dvanáctý Sergio Pérez byl ale spokojen s úpravami na voze. "Mnohem lépe se mi teď řídí. Po červené vlajce udělal tým dobrou práci a poslal mě na začátek fronty. Museli jsme ale celkem dlouho čekat a pneumatiky ztratily teplotu. Škoda, protože změny, které jsme před posledním výjezdem udělali, se mohli vyplatit," litoval Mexičan. Kamuj Kobajaši byl tentokrát až třináctý a poprvé v letošní sezoně se nevešel do elitní desítky. "V první části jsem narazil na provoz a byl posledním, kdo postoupil dál. Ve druhé části jsem měl problém s měkčími pneumatikami. Neměl jsem dostatečnou přilnavost. Musíme zjistit proč," vysvětlil Japonec. Také on měl před restartem kvalifikace problémy s teplotou pneumatik.

Williams
Tým z Grove nakonec nenasadil nový systém výfuků, který testoval v trénincích. "Rozhodli jsme se, že mu musíme lépe porozumět, než ho nasadíme v závodě. Naším cílem je bojovat zítra o body," vysvětlil technický ředitel Sam Michael. Rubens Barrichello zajel patnáctý nejrychlejší čas. "V první části jsem byl spokojen, ale ve druhé části se mě Sutil po červené vlajce snažil v první zatáčce předjet a oběma nám pokazil rychlá kola. Oproti Malajsii jsme ale udělali pokrok," věří Brazilec. Pastor Maldonado byl sedmnáctý. Také on díky přerušení přišel o nadějně rozjeté rychlé kolo. "Mohli jsme dnes bojovat o elitní desítku. Vypadá to, že se nám podařilo udělat na autě několik zlepšení. Musíme dál pracovat a soustředit se," dodal pilot z Venezuely.

Doporučujeme

Články odjinud