Střed pole: Hülkenbergova nadvláda pokračuje i v Indii

Střed pole: Hülkenbergova nadvláda pokračuje i v Indii

Nejrychlejším a také jediným jezdcem ze středu pole, který v sobotu zasáhl do bojů o pole position, byl opět Nico Hülkneberg hájící barvy Sauberu. Piloti Force Indie doufají, že domácí fanoušky rozveselí zítra.

Sauber

Mezi piloty švýcarské stáje tentokrát panovaly poměrně velké rozdíly. Zatímco Nico Hülkenberg se s přehledem dostal až do závěrečných bojů o pole position, v nichž obsadil celkové sedmé místo, na Estebana Gutiérreze zbylo až nepříliš lichotivé místo šestnácté. “Celkově to byla docela dobrá kvalifikace. Sedmá pozice je pro zítřek dobrá a teď očekávám těsnou bitvu s mclareny. Oni si zvolili odlišný přístup, když se kvalifikovali na tvrdé (ve skutečnosti na střední – pozn. red.) směsi, my na měkké, takže bude zajímavé sledovat, kdo vystoupá výš. Uvidíme v závodě, jak se vypořádáme s měkkými pneumatikami, jelikož ty včera ve volných trénincích nevypadaly příliš dobře. Od té doby jsme vůz vylepšili, takže by měly vydržet o něco déle. Dlouhé jízdy na střední směsi vypadaly dobře,“ řekl Hülkenberg. Jedním z hlavních důvodů Gutiérrezova dnešního nelichotivého výsledku je zřejmě to, že se Mexičanovi prozatím nepodařilo přizpůsobit se nárokům tamní technicky náročné tratě. “Myslím si, že jsme dnes měli dobrou výkonnost a podařilo se nám odstranit problémy, které jsme měli včera. Každopádně, měl jsem problémy s tím, že jsem se na trati necítil pohodlně. Je velmi kluzká. Celkově to byl prozatím komplikovaný víkend, ale podařilo se nám zajet dobrou Q1. Vůz se řídil opravdu dobře a byli jsme v dobrém rozpoložení, co se týče Q2. Pak jsem přejel přes obrubník a náraz byl celkem tvrdý, to mě celkem rozrušilo. Začal mě hodně bolet krk a teď to musím dát do pořádku, abych byl připraven na zítřejší závod,“ nechal se slyšet Gutiérrez.

Toro Rosso

Lepší z dvojice jezdců týmu Toro Rosso byl v sobotu odpoledne Daniel Ricciardo. Příliš důvodů k radosti ovšem Australan neměl, neboť jeho jméno svítilo ve výsledkových tabulkách dnešní kvalifikace ‘až‘ na jedenáctém místě. “Když jsem přejel cílovou čáru, tak mi můj inženýr přes rádio řekl, že v současné chvíli jsem na deváté pozici, a já si upřímně pomyslel, že to je dobré, ale o pár zatáček později jsem klesl na pozici jedenáctou. Takže jsem byl trochu zklamaný, i když si myslím, že jsem z vozu pravděpodobně vytěžil maximum. Měli jsme pěkně intenzivní ráno poté, co jsem v pátek vyjel z tratě a zničil vůz, což znamenalo, že jsem neabsolvoval žádné dlouhé jízdy. Takže jsme se to pokusili udělat dnes a výsledkem bylo, že jsme museli trochu zanedbat práci na krátkých jízdách,“ vysvětloval Daniel Ricciardo. Jeho týmový kolega Jean-Eric Vergne odstartuje do Velké ceny Indie jako čtrnáctý. “Se svým nejrychlejším kolem můžu být celkem rozumně spokojený, jelikož bylo celkem čisté, i když jsem ztratil trochu času na jednom z obrubníků, ale nic vážného. V naší části pole je to velmi těsné a my jsme přes noc a dnes ráno odvedli dobrou práci a vylepšili jsme vůz, takže celou tu naši skupinu dělí jen několik málo desetin. Myslím si, že zítra v závodě, ve kterém měkčí směs nevydrží příliš dlouho, tu bude spousta možností, co se týče strategie, a jsem přesvědčený, že budeme moci bojovat o bodované pozice,“ nechal se slyšet Vergne.

Force India

Stáj Vidžaje Mallyi by se pochopitelně chtěla zítra před domácím publikem blýsknout nějakým hezkým výsledkem, nejlépe pak takovým, kdy by oba její piloti dojeli na bodovaných pozicích. A něco takového nemusí být zcela nereálné. Dvanácté a třinácté místo na startovním roštu dává Paulu di Restovi a Adrianu Sutilovi dobré šance na dojetí v první desítce.  “Myslím si, že s prací, kterou jsme dnes odvedli, můžeme být spokojeni. Moje kolo v Q2 bylo velmi dobré, ačkoliv jsem udělal malou chybu v poslední zatáčce, takže mě od perfektního kola možná dělilo pár desetin. Rozhodně to vypadá, že jsme v nedávné době udělali nějaký posun vpřed, a moje důvěra stoupá s tím, jak vůz v současné době funguje,“ prozradil Skot. “Třináctá pozice je víceméně tím, co jsme dnes očekávali,“ podotkl Adrian Sutil a pokračoval: “V mé poslední jízdě nebylo vyvážení perfektní a já trochu trpěl nedotáčivostí, takže jsem možná mohl být o pár desetin rychlejší. Jako tým jsme na dvanácté a třinácté pozici, takže si myslím, že máme stále šanci na zisk spousty bodů. Strategické možnosti jsou celkem limitované, protože střední směs je velmi dobrou závodní směsí, lepší než ta měkká. Je to náš domácí závod a já si tuto trať opravdu užívám, takže doufám, že zítra předvedeme před indickými fanoušky dobrou show.“

Williams

Stáj z Grove opět dopadla ve srovnání s ostatními týmy ze středu pole nejhůře. Valtteri Bottas odstartuje do zítřejší Velké ceny Indie z patnáctého místa, jeho venezuelský týmový kolega pak z místa osmnáctého. “Dnes to tam bylo velmi těsné. V Q1 se nám podařilo vytěžit z vozu maximum, přičemž vyvážení bylo celkem dobré. V Q2 byla naše poslední jízda trochu znehodnocena, jelikož se tam vytvořila velká zácpa, a tak teplota mých pneumatik na začátku letmého kola byla trochu nízká, což mě stálo nějaký čas. Mohli jsme jet o něco rychleji, ale vozy před námi jsou stále rychlejší, takže tento kvalifikační výsledek je spravedlivým obrazem toho, kde se o tomto víkendu nacházíme,“ zhodnotil Valtteri Bottas. A obdobným problémům čelil také druhý pilot Williamsu Pastor Maldonado. "V mé první jízdě v Q1 jsem na měkkých pneumatikách čelil dvakrát hustému provozu, poprvé v první zatáčce a pak znovu v zatáčce 10, což znehodnotilo moji kvalifikaci, jelikož na měkkých pneumatikách máte opravdu jen jednu možnost na to, abyste zajeli čisté kolo, protože opotřebení je vysoké. Obvykle jsem schopný získat v závodě nějaké pozice zpět a vůz bývá v dlouhých jízdách konkurenceschopnější, takže jsem přesvědčený, že se zítra můžeme posunout vpřed,“ dodal Venezuelan.   

Doporučujeme

Články odjinud