Střed pole: Force India znovu udává tempo

Střed pole: Force India znovu udává tempo

Po odmlce v Číně se stáj Vidžaje Mallyi vrátila opět do pozice nejsilnějšího týmu středu pole, alespoň co se kvalifikační výkonnosti týče. Ostatní stáje za ní prozatím v Bahrajnském království zaostávají.

Force India

Force Indii se podařilo dostat do nejlepší desítky oba své jezdce. Rychlejší z dvojice Paul di Resta - Adrian Sutil byl v sobotním souboji s časem prvně jmenovaný, který zajel celkově sedmý nejrychlejší čas. Díky penalizacím si navíc Skot o dvě místa polepší. “Věděli jsme, že jsme v dost dobré formě na to, abychom se dnes pokusili o Q3. Během všech jízd jsme vypadali silně. Jak na trati přibývalo přilnavosti, neměli jsme tak úplně rychlost, kterou jsme očekávali, ale stále jsem celkem spokojený s tím, čeho jsme dosáhli, zejména proto, že se díky penalizacím posunu na páté místo. Pro zítřek jsme ve skvělé pozici; vůz je silný a náš včerejší výkon v dlouhých jízdách nám dává důvod doufat v zisk spousty bodů,“ oplýval radostí Paul di Resta. Tomu bude na startu závodu krýt záda týmový kolega Adrian Sutil, který si rovněž díky Webberově a Hamiltonově penalizaci o dvě místa polepší. “Řídit vůz dnes bylo celkem ošemetné. Kvůli úrovni přilnavosti trati bylo těžké zajet perfektní kolo. Moje poslední kolo v Q3 mohlo být lepší, s výsledkem jsem ale celkem spokojený, zejména když se posunu na šesté místo. Trať nám vyhovuje, máme rádi teplé počasí a pro zítřek to vypadá slibně,“ nechal se slyšet německý závodník.    

Toro Rosso

Po závodě v Číně Daniel Ricciardo doufal, že se mu bude dařit také v Bahrajnu. V dnešní kvalifikaci nicméně zůstal trochu za očekáváním a mezi nejlepších deset jezdců tentokrát nepostoupil. Na startovním roštu nedělního závodu bude Australanovi patřit třinácté místo. “Tento výsledek není špatný, i když je to doposud smůla, že jsme stále ještě nenašli rychlost, kterou jsme ukázali minulý týden. Když se dívám na kluky, které jsme porazili v kvalifikaci, a na to, jak nám to šlo ve volném tréninku, tak si nemyslím si, že jsem mohl dnes zajet o něco lépe. Byli jsme blízko mclarenu a před oběma saubery a williamsy, takže cítím, že jsme tam, kde bychom s naší formou být měli,“ usoudil Ricciardo. Jean-Eric Vergne se během dnešního klání potýkal s potížemi se středními pneumatikami. S bíle značenou směsí si jeho vůz příliš nerozuměl, což se projevilo na konečném výsledku, kterým bylo šestnácté místo. “Byla to pro mě divná kvalifikace, neboť jsem své nejrychlejší kolo zajel v Q1 na tvrdé sadě. Poté, když jsem jel na středních pneumatikách, které by měly být rychlejší, jsem svůj čas nebyl schopný vylepšit. Vůz se podle všeho během víkendu hodně změnil a my musíme přijít na to proč. Alespoň tak můžu říct, že můj čas na tvrdé směsi nebyl příliš špatný. Je tu ale něco, čemu v souvislosti se středními pneumatikami nerozumíme,“ posteskl si Vergne.    

Sauber

Švýcarský tým přijel do malého ostrovního království v Perském zálivu s vědomím toho, že zde na své konkurenty bude ztrácet. A tato skutečnost se potvrdila záhy, když nejvýše postaveným z obou jeho jezdců bude na startu čtrnáctý Nico Hülkenberg. “Vždycky jsme věděli, že bude dnes obtížné dostat se do Q3. Každopádně jsem očekával, že bychom mohli startovat daleko blíže nejlepší desítce. V ranním volném tréninku se vůz choval celkem dobře, pak se ale změnil vítr, na který byl podle všeho vůz velmi citlivý. Myslím si, že to zítra bude dlouhý závod, zejména když víme, že na tomto okruhu postrádáme rychlost, budeme ale bojovat o to, abychom dosáhli nejlepšího možného výsledku,“ slíbil německý pilot. “Není to dobrý pocit startovat poslední, ale celou dobu jsme věděli, že tento víkend bude obtížný. Naše rychlost tento víkend není skvělá. Dnes bylo důležité zajet čistou kvalifikaci, já jsem odvedl maximum a tohle je výsledek. Bylo trochu nevýhodou dělat závodní přípravy ve třetím volném tréninku, protože jsem toho na nových pneumatikách a s prázdnou nádrží příliš nenatrénoval. Každopádně to ale bylo důležité, protože nám ta data pomůžou připravit strategii pro zítřejší závod,“ prozradil Esteban Gutiérrez, který byl za způsobení kolize s Adrianem Sutilem v Číně 'odměněn' penalizací v podobě ztráty pěti míst ve Velké ceně Bahrajnu, což ve výsledku s jeho dnešním kvalifikačním počinem znamená start z poslední pozice.   

Williams

Nejslabším z týmů ze středu pole byl dnes opět Williams, jehož piloti do závodu odstartují z patnácté, respektive sedmnácté pozice. Za povšimnutí rozhodně stojí fakt, že Valtteri Bottas a Pastor Maldonado zajeli na konci úvodní dvacetiminutovky na tisícinu stejný čas. Finský pilot jej nicméně zajel dřív, a postoupil tak do druhé části kvalifikace, zatímco na Venezuelana zbylo nelichotivé sedmnácté místo. “V Q1 jsem se dostal do provozu, takže jsem měl docela štěstí, že jsem se probojoval dál vzhledem k tomu, že jedna nebo dvě desetiny vteřiny můžou udělat rozdíl mezi tím, jestli se probojujete dál, či nikoliv,“ vysvětlil Bottas. “V Q2 se mi podařilo poskládat dohromady dobré kolo, bylo to nejlepší kolo, jaké jsem tu doposud zajel, takže mě to potěšilo,“ dodal. Maldonada výsledek kvalifikace pochopitelně nepotěšil: "Pro zítřek mám extra sadu pneumatik, což je pozitivní. Kvalifikovat se na sedmnáctém místě je tak trochu zklamání, ale s našimi cíli jsme v tuto chvíli realističtí. Snažíme se ze sebe dostat maximum na trati i v továrně a pracujeme na tom, abychom už brzy měli lepší kvalifikační výkon.“  

Doporučujeme

Články odjinud