Střed pole: Do první desítky se dostali pouze jezdci Force Indie

Střed pole: Do první desítky se dostali pouze jezdci Force Indie

V sobotu odpoledne se z týmů ze středu pole dařilo nejlépe indické stáji, jejíž piloti obsadí na startu GP Abú Zabí pátou řadu. Barrichello si připsal smutný rekord.

Force India

Z jezdců indického týmu se v závěrečné části kvalifikace vydal na trať pouze Adrian Sutil, který si svým výkonem vysloužil devátou příčku. "V Q3 jsme vyčkávali trochu déle, než jsme plánovali, protože jsme chtěli vidět, co udělá Mercedes. Ke konci se rozhodli vyjet na trať, takže jsem i já vyjel a zajel měřené kolo. Kolo bylo trochu zrádné, protože jsem nedokázal dostat pneumatiky na (provozní) teplotu, takže jsem možná mohl být o trochu výše," myslí si Sutil. Paul di Resta zůstal během poslední desetiminutovky v garáži a ušetřil tak sadu čerstvých pneumatik do zítřejšího závodu. "Dostat oba vozy do nejlepší desítky bylo dnešním cílem, a toho jsme dosáhli. Dnes ráno jsme udělali dobrý pokrok ve vyladění nastavení a v kvalifikaci jsem byl s vozem spokojen," zhodnotil dosavadní průběh víkendu na startu desátý di Resta.

Sauber

Sergio Pérez uvízl těsně před branami třetí části kvalifikace a do zítřejšího závodu odstartuje z jedenáctého místa. "Své nejrychlejší kolo v Q2 jsem zajel na sadě měkkých pneumatik, které jsem už předtím použil v Q1," vysvětlil Pérez. "Samozřejmě že jsem doufal, že se v Q2 zlepším, když jsem dostal čerstvé pneumatiky, ale bylo nemožné je přimět pracovat. Jsme v náročné situaci, co se týče bitvy o pozice v Poháru konstruktérů," je si vědom Pérez. Kamuj Kobajaši se svým sauberem poněkud zápasil, což přičítá hlavně potížím se zahříváním nových pneumatik. Jeho snaha ale na lepší než šestnáctou příčku nestačila. "Mé nejrychlejší kolo v Q2 nebylo perfektní, ale já jsem vložil své naděje do nové sady čerstvých pneumatik. Poté jsme hodně zápasili s tím, abychom je dostali do (provozní) teploty. Proto jsem se nemohl zlepšit," zalitoval Japonec.     

Renault

Dvanácté místo je podle Vitalije Petrova maximum, kterému odpovídá současná forma černozlaté stáje. "Měli jsme obtížný start do víkendu s několika mechanickými problémy včera. Abych byl upřímný, dnes jsme z našeho vozu dostali absolutní maximum. Nemohli jsme očekávat žádné zázraky. Celkově jsem s dvanáctou pozicí na roštu spokojen, protože vím, že já i tým jsme udělali vše, co se dalo," usuzuje Petrov. Bruno Senna je přesvědčen, že nebýt chyby, které se v Q2 dopustil, mohl pomýšlet na vyšší pozice, než bylo konečné čtrnácté místo: "Jsem zklamaný, protože jsem v posledním kole udělal chybu a ztratil spoustu času. Byl to risk zajet jedno letmé kolo a naneštěstí jsem se nedostal na pozici, na které jsem chtěl být. Opravdu si myslím, že jsem mohl být jedenáctý. Alespoň že sady pneumatik mají každá za sebou pouze jedno kolo, což je dobré pro zítřejší závod."   

Toro Rosso

V letošní sezoně se již několikrát ukázalo, že kvalifikační rychlost vozů týmu Toro Rosso není taková, jakou by si u italské stáje přáli. Nejinak tomu bylo i v Abú Zabí. Lepší z dvojice pilotů byl v sobotu odpoledne Sébastien Buemi, jenž odstartuje ze třináctého místa. "I přesto, že jsem pouze třináctý, jednu desetinu vteřiny od jedenáctého místa, jsem se svým výkonem spokojen. Skutečnost je, že je tato trať daleko pomalejší než ty v předcházejících třech závodech. Zítřejší závod bude těžký a dlouhý. Může se stát cokoliv," ví Buemi. "Jsem potěšen, že jsme dokázali do kvalifikace vůz oproti tréninku vylepšit. Věřím, že jsme pro závod zvolili správnou úroveň přítlaku a také další nastavení vozů. Jsme častěji více konkurenceschopnejší v závodě než v kvalifikaci, takže věřím, že to bude stejný případ i zítra," je přesvědčen na startu patnáctý Alguersuari.

Williams

Stáj z Grove prožila jednu z nejhorších kvalifikací ve své historii. Oba její piloti zaujmou na startu zítřejšího závodu poslední dvě příčky. Rubens Barrichello, který v kvalifikaci nezajel žádný čas, odstartuje třiadvacátý, což je zároveň jeho nejhorší výchozí pozice v kariéře vůbec. "Tým zkoušel všechno, aby ten problém, který jsme měli dnes ráno, vyřešil. Naneštěstí se jim to nepodařilo a já jsem v kvalifikaci vyjet nemohl. Jste tak dychtivý po tom, abyste vyjeli na trať a zajeli velmi pěkné kolo, ale motor nepracuje," posteskl si Barrichello. Pastor Maldonado sice postoupil do druhé části, díky penalizaci za použití devátého motoru v letošní sezoně si ale o deset míst pohorší, což ho odsouvá na samotný chvost celého startovního pole. "Je to tu dlouhý závod a potřebujeme přijít se silnou strategií, abychom získali pozitivní výsledek. Ještě jsme ale stoprocentně nerozhodli (jakou strategii použijí) a budeme na tom pracovat dnes v noci, abychom se ujistili, že nás dostaneme do nejlepší možné šance," nechal se slyšet venezuelský závodník.   

Doporučujeme

Články odjinud