Střed pole: Bodově se dostalo na všechny týmy

Střed pole: Bodově se dostalo na všechny týmy

V dramatické Velké ceně Monaka hrála významnou roli strategie, která pomohla na bodovaná umístění Kobajašimu, Sutilovi, Barrichellovi a Buemimu. Maldonada ze šestého místa vyřadil Hamilton.

Sauber
Kamuj Kobajaši absolvoval jedinou zastávku v boxech a po startu z dvanáctého místa dojel Velkou cenu Monaka na pátém místě. "V kvalifikaci jsem se trápil, ale tým dnes odvedl skvělou práci. Na zastávku mě zavolali v ideální dobu. Nebyl problém jet tak dlouho na superměkkých pneumatikách, myslím, že by vydržely ještě déle," pochvaloval si Japonec. Po zastávce se zasekl za Adrianem Sutilem, navíc se musel bránit Marku Webberovi. To už se mu pneumatiky šetřily obtížněji. Své čtvrté místo ztratil až po restartu. Po zkrácení šikany Australana raději pustil před sebe, aby se vyhnul případné penalizaci. "Myslím, že i páté místo je po těžkém víkendu skvělý úspěch." Šéf týmu Peter Sauber dodal, že Kobajaši si podobný výsledek zasloužil už delší dobu. Sergio Pérez po včerejší nehodě nezávodil, v nemocnici podstoupil další vyšetření a minimálně do pondělí zůstane hospitalizován. Přesto v týmu věří, že v Kanadě by měl znovu závodit.

Force India
Adrian Sutil dojel na sedmém místě. "Když se objevil safety car, zajel jsem do boxů a věděl, že na těchto pneumatikách budu muset vydržet dlouho. Snažil jsem se je šetřit, ale odešly po patnácti kolech. Pak se za mnou vytvořil vláček," vzpomínal Němec, který byl pak široký ve dvanácté zatáčce a poškodil si pravou zadní pneumatiku. "Po výjezdu safety car jsem vyměnil pneumatiky a moc neztratil." Paul di Resta na body nedosáhl, skončil dvanáctý. "Po první zastávce mi z týmu řekli, že musím předjet Alguersuariho. Zkoušel jsem to ve vývrtce a poškodil si přední křídlo. Proto jsem musel znovu do boxů. Je to škoda, protože auto pracovalo dobře a mohl jsem bodovat," litoval Skot, který si dokonce za kolizi se Španělem vysloužil penalizaci v podobě průjezdu boxovou uličkou.

Williams
Tým z Grove potvrdil, že v Monaku se mu bude dařit. Na body mohli dosáhnout oba jezdci, nakonec se radoval jen devátý Rubens Barrichello. "Jsem rád, že jsem zlomil svou smůlu. Safety car nám moc nepomohl, protože naše strategie jedné zastávky by fungovala dobře. Dnes máme pozitiva i negativa. Pozitivní je, že máme body," hodnotil Brazilec, který litoval nezaviněného odstoupení Pastora Maldonada. Venezuelan si jel pro šesté místo, ale po restartu ho pět kol před cílem sestřelil Lewis Hamilton. Pro Maldonada závod skončil, na své oblíbené trati byl klasifikován na osmnáctém místě. "Konečný výsledek není takový, jaký jsme chtěli, ale zbytek závodu byl dobrý. Byl jsem rychlý, ale Hamilton po restartu zkusil v první zatáčce velmi ambiciózní manévr," uvedl zklamaný nováček.

Toro Rosso
Sébstien Buemi si z Monaka veze bod za desáté místo. "Do poslední chvíle jsem si nebyl jistý, jak jsme na tom se strategií a pneumatikami. Situaci zamotaly safety car i červená vlajka. Myslím, že můžeme být spokojeni," hodnotil Švýcar. Jaime Alguersuari strávil většinu závodu mezi dalšími vozy. "Nemohl jsem toho moc udělat, když jsem startoval až zezadu. Před svou havárií jsem zrovna předjížděl Heidfelda. Myslím, že Sutil měl problém s pneumatikou, Hamilton těsně přede mnou tvrdě zabrzdil a já také, ale bylo příliš pozdě. Nemohl jsem zastavit a najel do něho," vysvětlil. Šéf týmu Franz Tost dodal, že závodní tempo vozů STR6 je dobré, akorát je třeba zapracovat na tom kvalifikačním.

Doporučujeme

Články odjinud