Střed pole: Bodová konta rozšířil Sauber a Toro Rosso

Střed pole: Bodová konta rozšířil Sauber a Toro Rosso

Nico Hülkenberg se může pochlubit osmou příčkou. Daniel Ricciardo si připsal bod za desáté místo. Do cíle se po kolizi nedostal Valtteri Bottas.

Sauber

Nico Hülkenberg (8.): "Byl to povedený závod. Dobře jsem odstartoval a v prvních kolech se dostával do zajímavých soubojů. Pak jsem byl po většinu závodu osamocen. Problém mi dnes dělala přílišná nedotáčivost. Kvůli tomu jsem dost brzy přišel o přední pneumatiky, což nás stálo čas. Osmé místo je ale solidní a díky němu jsem desátý v konečném pořadí, což se mi ještě nepodařilo. Je to dobrý pocit."

Esteban Gutiérrez (12.): "Celkově ve mně převládají pozitivní pocity. Závod byl skvělý a užil jsem si všechny souboje. První kolo se mi podařilo a předjel jsem dost soupeřů. V prvním stintu jsme se na tvrdých pneumatikách docela trápili. Na střední směsi se nám to podařilo trochu vyrovnat. Způsob, jakým jsme k dnešnímu závodu přistoupili, byl dobrý. Nebylo snadné zastavit drolení předních pneumatik. Dělal jsem všechno pro to, abych to nějak kompenzoval. Nakonec jsem sezonu zakončil pozitivně. Byla to sezona plná učení a nabírání zkušeností. Tuším, že jsem jako jezdec odvedl solidní práci a mohu se díky ní dále zlepšovat."

Toro Rosso 

Daniel Ricciardo (10.): "Podmínky na trati nebyly nejlepší. Občas spadlo pár dešťových kapek. Z kokpitu je často těžké odhadnout, jak silně prší. Vidíte kapky na vašem hledí, díváte se na vůz před vámi a když nevyjede z trati, předpokládáte, že je sucho. Od začátku jsme nebyli příliš rychlí, navíc se mi studená pravá přední pneumatika drolila. Zkusili jsme v průběhu závodu nějak změnit vyvážení auta, ale trápili jsme se po stránce čisté rychlosti, a tak můžu být rád za jeden bod. O půlnoci jsem se stal pilotem týmu Infiniti Red Bull Racing. Teď bych ale chtěl především poděkovat všem z Toro Rosso. Všem členům týmu na trati, ve Faenze i v aerodynamickém tunelu. Moc vám děkuji za dva fantastické roky, kluci!"

Jean-Éric Vergne (15.): "Katastrofický start pro oba vozy Toro Rosso. Vůz se řídil jen velmi obtížně. Vím, že to všichni měli stejné, protože to bylo poprvé, co jsme tu jeli na suchu, ale vyvážení vozu mi jednoduše nedovolilo jet naplno. V posledních dvou stintech se to mírně zlepšilo, ale celkově to byla bída. K incidentu s Maldonadem můžu říct, že jsem šel na předjetí v první zatáčce, byl jsem na vnitřku, ale nenechal mi dostatek místa. V důsledku toho jsme do sebe ťukli a on se dostal do hodin. Tato sezona mi přichystala více strastí než radostí, ale všichni jsme odhodlaní přes zimu vynaložit maximální úsilí k tomu, abychom měli příští rok silnější vůz."

Force India

Paul di Resta (11.): "Lehký deštík se postaral o nevyzpytatelný závod. Byl ale také opravdu zábavný, byla v něm spousta předjetí. Klíčové bylo protočení kol na startu a následný propad o šest míst. Výkon monopostu v závodě byl ale velmi konzistentní. Rozhodli jsme se všechny stinty prodloužit, ale na konci jsem na tvrdých pneumatikách nebyl dost rychlý na to, abych mohl ohrozit Ricciardovo desáté místo. Myslím ale, že Brazílii můžeme opustit spokojeni a s klidným svědomím. Přestože jsem se v šampionátu nevešel do první desítky, byla to úspěšná sezona a jedna velká jízda, za kterou bych chtěl celému týmu moc poděkovat."

Adrian Sutil (13.): "Poslední závod sezony přichystal několik výzev. Velice jsem doufal, že získám nějaké body, ale dnes to prostě nebylo možné. Po většinu závodu mírně mžilo. Byl jsem si ale celkem jistý, že trať zůstane převážně suchá. Největší problémy mi způsobovalo opotřebení pneumatik. Museli jsme třikrát do boxů, a to nám body vzdálilo. V posledních kolech jsem doháněl vláček vozů přede mnou. Nebyl jsem ale dost blízko na to, abych mohl vylepšit svou pozici. V téhle sezoně jsme byli jednou dole, jednou nahoře. Budu si ale pamatovat pozitiva a fakt, že tým se opět umístil na šestém místě v Poháru konstruktérů, což je pěkný počin ze strany všech členů týmu."

Williams

Pastor Maldonado (16.): "Bojovali jsme se soupeři kolem nás, ale vůz bohužel neměl dostatečnou rychlost k posunu na body. Ztratili jsme čas při pitstopech a nakonec jsme se z toho nedokázali vzpamatovat. Byly to skvělé tři roky v tomto týmu. Ráno jsem s členy týmu a Frankem strávil hezké chvíle. Tito lidé navždy zůstanou v mém srdci."

Valtteri Bottas (nedokončil): "Bohužel jsme sezonu zakončili odstoupením ze závodu. Zdálo se, že nám to moc nejelo na primární (tvrdé - pozn. redakce) směsi pneumatik. Jakmile jsme ale nasadili střední směs, dokázali jsme chytit soupeře před námi. Ve snaze předjet Hamiltona vnější stopou došlo k incidentu, při kterém jsme se dotkli. Zklamalo mě, že jsme za sezonou udělali zrovna takovou tečku, ale na body by to dnes stejně asi nebylo."

Doporučujeme

Články odjinud