Stoffel Vandoorne je novým mistrem světa formule E! | Foto: Mercedes-EQ Formula E Team

Foto: Mercedes-EQ Formula E Team

Stoffel Vandoorne je novým mistrem světa formule E!

Je hotovo! Belgický pilot Mercedesu dojel poslední závod sezony v Soulu na druhém místě a získal titul světového šampiona. Neslaví pouze Vandoorne, ale celý jeho tým. Mercedes se totiž s formulí E loučí ziskem titulu v týmovém šampionátu.

Stoffel Vandoorne potřeboval pro zisk titulu mistra světa jedinou věc. Dokončit závod před svým jediným rivalem Mitchem Evansem. A to se už po kvalifikaci jevilo jako relativně snadný úkol. Novozélanďan z Jaguaru totiž vybojoval jen třinácté místo na startovním roštu.

To Belgičan se svým Mercedesem odstartoval z místa čtvrtého a po celý závod bezpečně kontroloval situaci. Vandoorne se nenechal zaskočit ani delší safety car fází způsobenou odstaveným Nissanem Maximiliana Günthera a v závěru vytěžil pozici z penalizace Jaka Dennise.

Britský pilot stáje Andretti Autosport dostal pět trestných vteřin za kolizi s vítězem kvalifikace Antoniem Felixe da Costou. Kvůli tomu byl v cíli klasifikován až třetí za Vandoornem, i když ho Belgičan na trati nepřekonal.

Vítězství v posledním závodě získal Edoardo Mortara s monopostem monacké stáj Venturi, která triumfem v Soulu uzavřela své působení ve formuli E. Nejvíce se však v cíli pochopitelně radoval druhý Vandoorne, který získal titul mistra světa s konečným náskokem 21 bodů na Mitche Evanse z Jaguaru. Novozélanďan dojel poslední závod na sedmém místě.

Mercedes vyhrál i týmový šampionát a podruhé v řadě tak získal mistrovský double. Loni se totiž stal šampionem Vandoornův stájový kolega Nyck de Vries a i díky jeho přispění slavila německá stáj rovněž týmový pohár.

Vítězný hattrick však Mercedes za rok s jistotou nezíská. Jeho tým totiž před příští sezonou, ve které se poprvé představí monoposty Gen3, převezme McLaren.

Doporučujeme

Články odjinud