Stewart: Button vstupuje do jámy lvové

"Bude pro něj těžké prosadit se proti Lewisi Hamiltonovi."

Přestup letošního mistra světa Jensona Buttona z týmu Brawn GP do stáje McLaren vyvolal různé reakce. Sám Button v něm vidí novou výzvu do další kariéry. Naopak trojnásobný mistr světa z let 1969, 1971 a 1973 Jackie Stewart považuje Angličanův krok za nerozumný. 

Létající Skot upozorňuje především na skutečnost, že Buttonovým týmovým kolegou bude loňský mistr světa Lewis Hamilton. Ten je u týmu již tři roky, navíc ho McLaren podporoval téměř od jeho začátků. "Bude pro něj těžké prosadit se proti Lewisi Hamiltonovi. Je to, jako by vstoupil do jámy lvové," varuje svého britského krajana Stewart. "Vzpomeňte si na Alonsa. Fernando se proti němu nemohl prosadit a myslím, že Lewis bude chtít uhájit svou dominantní pozici v týmu. Zatímco v Brawnu by měl (Button) výhodu oproti Nico Rosbergovi."

Situace, kdy jsou v týmu dva jezdci, kteří chtějí být jedničkou, nemusí zrovna fungovat. Z nedávné  historie stačí připomenout případy dvojic Prost/Senna u McLarenu a Mansell/Piquet u Williamsu.

Podle Stewarta Button podcenil výhodu dlouhodobého vztahu s týmem Rosse Brawna, který sice nyní koupil Mercedes, ale Brawn i Nick Craw nadále zůstávají v managementu. "Myslím, že Jenson udělal chybu," řekl Skot pro BBC Radio 5. "Kdybych byl on, chtěl bych uzavřít smlouvu s Brawnem, protože znám kulturu týmu, vážím si Rosse Brawna a dobře znám mechaniky."

Naopak u McLarenu je kultura úplně jiná, více propagačních akcí, méně vášně a emocí. To připomíná i trojnásobný šampión. "Je to něco, co dosud nepoznal," upozorňuje. Vzápětí však dodává: "Věřím, že McLaren bude mít příští sezonu jedno z nejlepších, možná úplně nejlepší auto na roštu. Ferrari se také příští rok zlepší. Rozhodně jde do týmu, který chce uspět."

Sám Stewart ve formuli 1 změnil tým jen jednou. V letech 1965 až 1967 závodil u BRM, od roku 1968 jezdil v týmu Kena Tyrrella, pro který získal všechny své tituly. První ještě s vozem Matra, další dva už přímo s šasi Tyrrell.

Doporučujeme

Články odjinud