Stewardi zamítli žádost o přezkoumání Vettelovy diskvalifikace. O odvolání se rozhodne později

Stewardi zamítli žádost o přezkoumání Vettelovy diskvalifikace. O odvolání se rozhodne později

Stewardi zamítli žádost o přezkoumání diskvalifikace Sebastiana Vettela z Grand Prix Maďarska.

Sebastian Vettel byl diskvalifikován z Velké ceny Maďarska. FIA se po závodě z jeho vozu nepodařilo dostat litr paliva, jak uvádí pravidla. V nádrži bylo jen 300 mililitrů. 

Aston Martin učinil dva kroky. Proti rozhodnutí se odvolal a požádal také o přezkoumání rozhodnutí – tedy totéž, co udělal nedávno Red Bull ohledně penalizace Hamiltona v Silverstonu.

Nové informace nejsou relevantní

Stewardi žádost o přezkoumání zamítli. Aston Martin dodal podrobné informace ze svého palivového systému. Snažil se dokázat, že během závodu došlo k poruše. Výsledkem bylo, že „Vettelovo auto během závodu nechtěně vypustilo značné množství paliva z palivového článku.“

Podle pravidel musí tým po žádosti o přezkoumání rozhodnutí dodat nové skutečnosti, které neměli stewardi v době rozhodnutí k dispozici. Stewardi souhlasili, že tyto důkazy představují „nový prvek“. Současně to ale podle nich nic nemění na skutečnosti, že Aston Martin nebyl schopen po závodě poskytnout dostatečný vzorek paliva. 

Aston Martin věřil, že v jeho voze bylo 1,74 litru. Dokládal to rozdílem mezi natankovaným množstvím paliva a tím, co naměřil v průběhu závodu průtokoměr. 

Analýza různých údajů provedená po 1. srpnu nakonec ukázala, že ve voze po závodě ve skutečnosti zbýval méně než jeden litr paliva a to právě kvůli původně nepozorované závadě v palivovém systému.

Podle pravidel musí být tým schopen z vozu dostat litr paliva pro případné analýzy jeho složení. Výjimky se nepřipouští.

Přestože byla žádost o přezkoumání zamítnuta, odvolání stále běží. Jedná se o samostatný proces. Pokud Aston Martin žádost o odvolání nestáhne, svolá FIA odvolací soud.

Doporučujeme

Články odjinud