Stejný tým, stejné místo a na den přesně 20 let poté. Pro Räikkönena je tento víkend také výjimečný | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Stejný tým, stejné místo a na den přesně 20 let poté. Pro Räikkönena je tento víkend také výjimečný

V GP Toskánska si Ferrari připomene 1000 závodů ve formuli 1. Velmi speciální výročí ale čeká také Kimiho Räikkönena.

Koronavir dokáže napsat i zajímavé příběhy. Mugello nemělo být v letošním kalendáři. Tento víkend měla mít F1 volno před přesunem do Singapuru. Vše je ale jinak...

Kimi Räikkönen debutoval ve formuli 1 v roce 2001 v týmu Red Bull Sauber Petronas, za který odjel jednu sezónu, než přestoupil k McLarenu. 

Současný tým Alfa Romeo je samozřejmě Sauber. Räikkönen se tak vloni vrátil tam, kde ve F1 začal. Tento víkend to ale bude platit ještě mnohem více.

Poprvé usedl Kimi Räikkönen do vozu formule 1 samozřejmě dříve. Stalo se tak 12. září 2000 na okruhu... ano na okruhu v Mugellu! Tehdy proběhly třídenní testy, kterých se zúčastnili také další dva týmy.

První den jezdil s Ferrari Luca Badoer. Poté převzal volant Michael Schumacher. Olivier Panis testoval s McLarenem.

Pedro Diniz jezdil část prvního dne s vozem Sauber C19, který později předal mladému Finovi. Ten tak odjel celkem 2,5 dne.

Iceman odjel v první den 29 kol. Nejrychlejší čas ale zajel druhý den – 1:27.130. Nejrychlejší čas testů stanovil Schumacher – 1:24.104.

GettyImages-1559979.jpg
Vůz Sauber C19... za volantem ale Mika Salo v Belgii 2000. Foto: Getty Images / Mark Thompson

Test byl výsledkem dohody mezi Peterem Sauberem a manažéry Icemana (David a Steve Robertsonovi). Mladému Räikkönenovi to tehdy otevřelo dveře do světa královny motorsportu.

„Setkal jsem se s Davidem na Velké ceně Maďarska 12. srpna 2000,“ vzpomínal na situaci o mnoho let později Peter Sauber pro web F1. „O Kimim mluvil velmi nadšeně. Poprvé jsem se s ním setkal na testu v Mugellu. Stále mě překvapuje, že jsem s tímto testem souhlasil, protože třídenní test je velmi nákladný. David mě evidentně dokázal nakazit svým nadšením.“

Na vzpomínky není čas

„Na okruhu v Mugellu jsem absolvoval svůj první test se Sauberem již v roce 2000, ale vážně pochybuji, že ty dny před 20 lety mi přinesou tolik konkurenční výhody,“ řekl Räikkönen.

„Bude hezké být zpět na té trati se stejným týmem, se kterým jsem tam byl v té době, ale nemyslím si, že budeme mít spoustu času, abychom si mohli dopřát vzpomínky na minulost. Jsme tam, abychom závodili a doufejme, že můžeme mít dobrý víkend.“

Doporučujeme

Články odjinud