Steiner: Mé děti by neměly vidět Hamiltona ukazovat prostředníček

Steiner: Mé děti by neměly vidět Hamiltona ukazovat prostředníček

Šéf týmu Haas se opřel do chování obhájce mistrovského titulu.

Šéf stáje Haas Günther Steiner vyzval FIA, aby se přísněji dívala na příklad, který Lewis Hamilton a někteří další závodníci dávají, když na trati „ukazují prostředníček“ a v rádiu používají vulgární výrazy.

Esteban Gutiérrez, jezdec Haasu, dostal v Belgii další tři trestné body kvůli příliš pomalé jízdě v nebezpečném místě trati, kvůli čemuž musel za ním jedoucí Pascal Wehrlein uhnout mimo dráhu.

Mexičan byl terčem kritiky Lewise Hamiltona již v Maďarsku, přičemž v německé velké ceně si na jeho počínání stěžoval zase Daniel Ricciardo. Steiner se však obává, že jeho jezdec se dostal do hledáčku nejen vlastní vinou, ale i z toho důvodu, že měl dva incidenty právě s Hamiltonem.

„Nevím, jestli berou (v potaz také předchozí incidenty), neměli by, ale mohl by to být jejich pohled (sportovních komisařů),“ řekl Steiner. „Ohledně modrých vlajek Gutiérrez neudělal nic špatně, jediné, co se stalo, bylo, že to byl Lewis Hamilton a ukázal mu prostředníček.

Analyzovali jsme to a toho jezdce, kterého předjížděl před Gutiérrezem, trvalo předjet jen o 0,2 sekundy kratší dobu než Estebana. My jsme dostali penalizaci pěti sekund.

Lewis byl frustrovaný už tím druhým jezdcem a na Estebana vztyčil prostředníček a protože to nebylo ideální předjetí pod modrou vlajkou, bylo z toho cítit 'To už je zase Esteban, ten už to jednou udělal'.“

GettyImages-596880506.jpg

Steiner se naopak opřel kriticky do Hamiltona, když řekl, že by neměl ukazovat vulgární gesta ani používat sprosté výrazy v týmovém rádiu. Nestaví to totiž formuli 1 do dobrého světla.

„Sportovní komisaři na to zareagovali tím, že toho jezdce nepotrestali za sprostá slova v rádiu a ukazování prostředníčku. To není dobrý příklad. Moje děti by neměly vidět člověka, který je mistrem světa, ukazovat prostředníček.

Myslím, že pokud máte výrazně rychlejší auto, měli byste být schopni předjet sami a nestěžovat si. Někdy se člověk ptá, zda jsou to vůbec závodníci, když vždycky žádají, aby jim uhnuli. Chtělo by to, abychom byli zase více jako závodníci.

Pokud je to auto o tolik rychlejší a o tolik lepší, tak ho prostě předjeď. Až jednoho dne nebudeš mít tak rychlé auto a budeš se muset klidit z cesty... Není to tak dlouho, co byl ve středu pole.“

Foto: Getty Images / Mark Thompson, Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud