Stav Alexe Zanardiho se zlepšil, byl převezen do nemocnice blíže domovu | Foto: DTM

Foto: DTM

Stav Alexe Zanardiho se zlepšil, byl převezen do nemocnice blíže domovu

Zástupci milánské nemocnice San Raffaele o víkendu uvedli, že zlepšený zdravotní stav bývalého pilota formule 1 Alessandra Zanardiho umožňuje, aby byl přemístěn blíže domovu do zdravotnického zařízení v Padově.

V červnu letošního roku utrpěl Zanardi během závodu na ručním kole v Toskánsku vážná poranění při nehodě, kdy se 54letý paralympionik střetl s nákladním vozem.

Zanardi byl nejprve uveden do umělého spánku v nemocnici Santa Maria alle Scotta v Sieně, kam byl převezen s těžkým poraněním hlavy a obličeje.

Dvojnásobný šampion amerických formulí CART a účastník 44 velkých cen F1 následně podstoupil tři operace.

Podle prohlášení nemocnice San Raffaele Zanardi „dosáhl fyzického a neurologického stabilního stavu, který umožnil převoz do jiné nemocnice a s tím spojený přístup do rodinného domu. V posledních dvou měsících byl také schopen absolvovat fyzickou a kognitivní rehabilitaci“.

Zanardi přišel v roce 2001 během závodu série CART na oválu v německém Lausitzringu o obě nohy při nehodě, kdy se roztočil a do jeho stojícího monopostu ve vysoké rychlosti narazil Alex Tagliani.

I po amputaci obou končetin dokázal Zanardi pokračovat v závodní kariéře. Za BMW závodil v cestovních i GT vozech, kromě toho získal na paralympijských hrách v Londýně a Riu de Janeiru dohromady čtyři zlaté a dvě stříbrné medaile v závodě na ručním kole.

Doporučujeme

Články odjinud