Statistiky: Spolehlivost Alonsova Ferrari je neuvěřitelná

Statistiky: Spolehlivost Alonsova Ferrari je neuvěřitelná

Příliš se o tom nemluví, ale Ferrari minimálně v rukou Fernanda Alonsa je nejspolehlivějším vozem na startovním roštu.

Fernando Alonso odstupuje ze závodu. Fernando Alonso dnes cíl neuvidí. Tak tyhle dvě věty během závodů formule 1 jen tak neuslyšíte.

Forma Ferrari sice v posledních letech není valná, minimálně ne z pohledu získaných vítězství a titulů, ale pokud jde o spolehlivost, Maranello exceluje a to dokonce i po změně pravidel.

V letošní sezóně jsme zatím odjeli 368 kol. Tohoto počtu dosáhli jen dva piloti: Nico Rosberg a Fernando Alonso. Zbytek startovního pole některý ze závodů nedokončil kvůli technickému problému či nehodě nebo alespoň dostal kolo od vítězných Mercedesů.

Alonso si stěžoval na technické problémy i v Monaku. Nezdají se mu letošní směsi od Pirelli a v úvodních kolech ho nikoliv poprvé zlobil ERS a brzdy. 

Na straně druhé může Alonso do kokpitu svého vozu usedat s důvěrou. Přestože ho během uplynulých čtyř sezón provázelo několik technických problémů, spolehlivost Ferrari je až brutálně vysoká. 

Alonso jezdí za Ferrari od roku 2010 a zatím absolvoval 83. velkých cen. Z tohoto počtu nedokončil celkem 6 závodů a jen jeden z nich kvůli technice!

  • Malajsie 2010: Alonsa celý závod trápila převodovka. V televizních záběrech byl jasně slyšet nezdravý zvuk při brzdění. Vše nakonec vyvrcholilo selháním motoru. Jednalo se o první technický problém Alonsa, který ho ve Ferrari vyřadil ze závodu. A byl to také poslední podobný problém!
  • Belgie 2010: Alonso nezvládl mokrou trať ve Spa a narazil do zdi. Jeho vůz byl ale poškozen po předešlé kolizi, kdy Barrichello smetl několik jezdců v poslední zatáčce okruhu.
  • Kanada 2011: Alonso se po kontaktu s Jensonem Buttonem roztočil a zůstal „viset“ na obrubníku. Do závodu se mu už nepodařilo vrátit.
  • Belgie 2012: Asi netřeba připomínat. Romain Grosjean na startu doslova pokosil velkou část startovního pole.
  • Japonsko 2012: Alonso se na startu potkal se svým současným týmovým kolegou Kimim Räikkönenem. Z oblaka prachu se pak v první zatáčce vynořilo Alonsovo odstavené Ferrari. Španěl tím nepřímo přišel o titul mistra světa. 
  • Malajsie 2013: Opět malý kontakt během startu. Tentokrát Alonso v prvních metrech nedobrzdil a poškodil si přední křídlo o vůz Sebastiana Vettela. Tým Alonsa nepovolal do boxů, o pár kilometrů později se křídlo na rovince ulomilo a z Alonsa byl už jen pasažér.
alonso-graf1.PNG

Pokud už Alonso závod dokončí, což se děje v 93% případů, stane se tak obvykle také na bodované pozici. Dojet do cíle na horší než 10. pozici, to se Alonsovi „povedlo” jen dvakrát. Ve Velké ceně Velké Británie v roce 2010 (14. místo) a v loňské Velké ceně Indie (11. místo).

alonso-graf2.PNG

Doporučujeme

Články odjinud