Startovní pole zůstane vyrovnané až do konce roku, míní Newey

Startovní pole zůstane vyrovnané až do konce roku, míní Newey

Ani měsíční letní přestávka nepřinese velké změny v rozložení sil, myslí si to šéfdesignér Red Bullu Racing Adrian Newey.

Letošní startovní pole je extrémně vyrovnané, ukazuje se to především v kvalifikacích, když o postupu do nejlepší desítky rozhodují jen setiny či tisíciny sekundy.

A i když se občas zdálo, že si některý z týmů začíná budovat výkonnostní náskok, nestalo se tak a konkurence na čele si je velmi blízko. Podle Neweyho se to nezmění. Nikdo ostatním neuteče.

"Zdá se to velmi nepravděpodobné (že by někdo začal dominovat)," uvedl pro Autosport. "Vždy je tu možnost, že to někomu perfektně vyjde, ať už díky novému nápadu, na který jsme my ostatní nepřišli, nebo jen díky dobré práci při vývoji celého technického kompletu. Ale i když si rozložení sil začalo sedat víc než na začátku sezóny, pořád je proměnlivé."

Podle šéfdesignéra úřadujících mistrů je současná situace dána pravidly, která se už tři sezóny mění jen v detailech. "Jde hlavně o dvě věci. Za prvé jsou pravidla z roku na roku restriktivnější, takže když někdo přišel na díry v původním znění pravidel z roku 2009, byly uzavřeny," vysvětloval. "Za druhé všichni měli víc a víc času, aby se dotáhli."

"Když se podíváte na rok 2009, byly tu docela velké rozdíly ve tvarech vozů. Když se na ně podíváte teď a nebudete si moc všímat kosmetických změn, jako je tvar nosů, přičemž se zaměříte na díly důležité pro výkonnost, vozy konvergují (k jednotným tvarům)."

Neweyho to samozřejmě mrzí, protože jeho síla historicky spočívala právě v inovacích, když mu pro ně pravidla dávala prostor. Naději mu nedává ani rok 2014, protože ten podle něj přinese volnost v oblasti pohonů, nikoliv šasi a aerodynamiky. "Jestli se budou regule i nadále čím dál víc omezovat, skončí to jako GP1," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud