Starosta Miami svým vetem udržel při životě myšlenku velké ceny F1

Starosta Miami svým vetem udržel při životě myšlenku velké ceny F1

Projekt velké ceny formule 1 v americkém Miami je stále reálný poté, co starosta části Miami-Dade County vetoval usnesení, které bránilo využití veřejných komunikací pro závod F1, jehož premiéra by se měla uskutečnit v roce 2021.

Navrhovaný okruh vedoucí kolem stadionu Hard Rock Stadium vede zejména po parkovištích a dalších plochách, které vlastní tým amerického fotbalu Miami Dolphins, který na stadionu hraje své domácí zápasy. Osm set metrů dlouhá sekce by však měla vést také po 199. ulici.

Během zasedání, při kterém místní politici a obyvatelé protestovali proti plánům závodu, bylo na konci října přijato usnesení, které zabraňuje pro závod F1 využívání veřejných komunikací. Stranu F1 svými argumenty hájili komerční šéf F1 Sean Bratches a mistr světa F1 z let 1972 a 1974 Emerson Fittipaldi.

Starosta Carlos Gimenez, který je podporovatelem uspořádání závodu, se tento týden setkal s místními obyvateli, vedením stadionu a zástupci F1. Vetováním usnesení poskytl organizátorům velké ceny více času pro přesvědčení místních obyvatel, aby jejich plány přestali blokovat.

„Vetoval jsem usnesení, které by mělo dopad na závod formule 1, který je v plánu pro rok 2021 na Hard Rock Stadium,“ informoval Gimenez.

„Tento týden jsem se setkal s obyvateli Miami Gardens (čtvrť, kde se má závod konat - pozn. redakce), zástupci stadionu a dalšími zúčastněnými stranami, kteří měli pochyby o hluku a potenciálním znečištění ovzduší. Budeme pokračovat ve snaze dosáhnutí kompromisu, který bude přínosem pro obyvatele, závodní fanoušky a ekonomiku našeho kraje.“

V prohlášení, které vydal spolu s vetem, vysvětlil důvody, proč poskytl více času pro vyřešení situace.

„Ačkoliv chápu obavy místních v Miami Gardens, domnívám se, že je předčasné blokovat událost velikosti závodu formule 1. Proto vetuji právní předpisy, aby se rozhovor obnovil v neutrální pozici a všechny strany mohly pracovat na řešení, které bude prospěšné pro komunitu a umožní formuli 1 pokračovat v Miami-Dade County,“ vysvětluje.

„Výsledkem jednání je dohoda, že Dolphins do dvou týdnů písemně odpoví na obavy vyjádřené během našeho setkání, a předloží akční plán toho, jak by tyto obavy mohly být zmírněny. Zůstávám odhodlaný přivést tuto událost světového formátu,“ dodává Gimenez.

Objevily se také zprávy o tom, že pořadatelé hledají způsob, jak se vyhnout využití 199. ulice.

Foto: Getty Images / Michael Reaves

Doporučujeme

Články odjinud