Srovnání se Sennou je stále neuvěřitelné, říká Hamilton

Srovnání se Sennou je stále neuvěřitelné, říká Hamilton

Brit letos může legendárního Brazilce vyrovnat v počtu vítězství a titulů.

Lewis Hamilton říká, že je pro něj stále těžké uvěřit, že jeho statistické zápisy sahají k číslům, na která se za svou kariéru dosal legendární Ayrton Senna.

Brazilec získal ve formuli 1 celkem 41 vítězství, Hamilton je přitom již na čísle 36. Vzhledem ke skutečnosti, že z letošních pěti závodů Brit tři vyhrál, bude tento zápis s největší pravděpodobností snadno překonatelný.

Senna svých úspěchů dosáhl v rámci 162 velkých cen, Hamilton má za sebou 153 startů. V počtu pole position však za Sennou zaostává výrazněji, kvalifikačních vítězství dosud nasbíral o 23 méně.

Ayrton Senna / Lewis Hamilton

- starty: 162 / 153

- tituly: 3 / 2

- vítězství: 41 / 36

- pódia: 80 / 75

- pole position: 65 / 42

- nejrychlejší kola: 19 / 23

- mistrovské body: 610 / 1 597*

*odlišné bodovací systémy

 

V rozhovoru před nadcházející Velkou cenou Monaka Hamilton přiznal, že je pro něj výjimečné být v historických tabulkách již tak blízko závodníkovi Sennovy velikosti.

„Když jsem začal Ayrtona sledovat, on byl tím jediným, kdo upoutal moji pozornost a přitáhl mě k tomuto sportu,“ řekl obhájce titulu. „Je šílené na to vzpomínat, po všech těch letech, a já si přesně pamatuju, kde jsem začal velké ceny sledovat.

Jedl jsem slaninové sendviče na krémové pohovce u mého táty. Kdo tehdy mohl vědět, že jako rodina jednou budeme tam, kde jsme dnes.“

Zápisem, kterým se Hamilton Sennovi také může již letos vyrovnat, je počet mistrovských titulů. Myslet na třetí celkové vítězství je však podle Brita zatím příliš brzo.

„Na to je moc brzo, ale vyhrát šampionát je letos samozřejmě cílem,“ dodal. „Už odmalička říkám, že chci napodobit Ayrtona, takže už to, že jsem v pozici, ve které mohu dosáhnout stejného počtu vítězství a titulů, mi ještě pořádně nedochází.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud