Sprinty jsou blízko schválení, řeší se poslední detaily | Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Sprinty jsou blízko schválení, řeší se poslední detaily

Formule 1 by měla v nejbližších týdnech schválit sprintové závody. Pozměněný formát víkendu se letos objeví třikrát.

Formule 1 letos ve třech víkendech vyzkouší značně odlišný formát víkendu. Kromě kvalifikace se odjede sprintový závod, který určí pořadí pro nedělní závod. Poprvé by se tak mělo stát ve Velké ceně Velké Británie. Následovat bude Itálie a Brazílie. 

Předpokládaný průběh víkendu

Pátek:

  • Dopoledne trénink, odpoledne kvalifikace

Sobota:

  • Dopoledne trénink, odpoledne sprint (první tři jezdci dostanou body, pořadí sprintu určí pořadí na startovním roštu)

Neděle:

  • Závod

F1 už s týmy vyřešila otázku financí. Existovaly obavy, že sprinty přinesou větší opotřebení vozů a také zvýší riziko nehod.

„Nemůžeme ignorovat, že provozování těchto vozů je extrémně nákladné,“ uvedl Christian Horner. „Musíme najít řešení, jak proti tomu bojovat, zejména v sezóně, kdy má rozpočtový strop významný dopad na to, jak fungujeme.“

Týmy zřejmě dostanou více peněz z podílu na komerčních právech. V nejbližších dnech by se měly dořešit otázky týkající se sportovních pravidel – například pneumatik. Dříve se také diskutovalo o úpravě DRS – aktivovat ho lze v DRS zónách v případě, že je jezdec sekundu za soupeřem. Ve sprintu by mohly stačit dvě sekundy.

Přestože sprintový závod bude mít podobu závodu, nebude jeho vítěz brán jako vítěz grand prix.

„Je to skoro jako předfinále,“ řekl Horner. „Vyhrajete kvalifikační závod, ale ve skutečnosti nebudete vítězem grand prix. Musíme chránit DNA sportu, historii sportu. Vítězem velké ceny by měl být pouze člověk, který zvítězí v neděli odpoledne. Předfinále v sobotu není velká cena.“

Doporučujeme

Články odjinud