Sprinty budou příští rok tři. Podle Bottase by měli do výběru tratí promlouvat jezdci | Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Foto: Getty Images / Bryn Lennon

Sprinty budou příští rok tři. Podle Bottase by měli do výběru tratí promlouvat jezdci

Formule 1 odjede příští rok ve třech víkendech sprintové závody. Jejich počet tak zůstane třetí sezónou nezměněn.

V letošním roce mělo být původně až šest sprintů. FIA, F1 a týmy se ale nakonec nedokázaly dohodnout, a tak se odjedou jen tři – dva již máme za sebou (Imola, Red Bull Ring) a jeden (Interlagos) před sebou. Vloni byly v rámci experimentu také tři sprinty, ale výběr tratí byl odlišný – Silverstone, Monza, Interlagos.

Světová rada motorsportu před pár dny schválila sportovní pravidla pro příští rok, které počítají opět se třemi sprinty. Článek 5.3 konkrétně mluví „až o třech sprintech“, takže teoreticky jich může být ještě méně nebo dokonce žádný. Pravidla ohledně samotného sprintu se nemění.

Jedná se samozřejmě o současné znění pravidel, které může být později změněno. V Komisi F1 k tomu stačí 28 ze 30 hlasů, přičemž F1, FIA a týmy mají každý po 10 hlasech.

Formule 1 by podle Valtteriho Bottase měnla více naslouchat jezdcům při výběru okruhů, na kterých se sprinty jedou. „Je třeba pečlivě vybírat tratě,“ řekl Bottas, kterého cituje RaceFans. Podle Fina by například Silverstone byl vhodnějším místem než Red Bull Ring.

Doporučujeme

Články odjinud