"Správce vašich obchodů si za odměnu bere 50 % celkových příjmů"

Bývalý promotér GP Kanady vyzval týmy k vytvoření vlastní série.

Bývalý promotér zrušené Velké ceny Kanady vyzval týmy formule 1, aby se odtrhly od Bernieho Ecclestona. Normand Legault řekl, že týmy se dokáží seberealizovat i ve vlastním šampionátu.

Kanada přišla letos o pořádání velké ceny kvůli finančním sporům právě s Ecclestonovou společností FOA, kterou vlastní faktický majitel marketingových práv, společnost CVC Partners. Pošramocený vztah novodobě vyústil v partizánské výzvy ze strany Kanady na adresu týmů, aby si uspořádaly tolik toužené závody v Severní Americe pod vlastní hlavičkou.

"Týmy mohou zítra ráno odejít," řekl Legault s odkazem na nepodepsanou Concordskou dohodu některýmy automobilkami. "Mohou si říkat Grand Prix World Championship. S Ferrari, BWM, Williamsem, Lewisem Hamiltonem to vypadá jako vážná věc."

Těžištěm problémů je distribuce celkových příjmů. Bernie Ecclestone si nechává přibližně 50 %. V jiných soutěžích, například evropská Liga mistrů nebo NHL, si správce komerčních práv nechává 2 až 3 %.

"Ve formuli 1 si ten člověk za správu vašich obchodů nechává 50 % vašich příjmů," řekl Legault.

Automobilky (Mercedes-Benz, BMW, Renault, Honda a Toyota) se už v minulosti pokusily o vytvoření konkurenční série, právě pod názvem Grand Prix World Championship. Série měla dokonce vlastní internetové stránky. Ecclestone ale přesvědčil Ferrari, aby se zavázal formuli 1, což znamenalo kolaps těchto snah.

Ty jsou v současné době opět na programu kvůli pokračujícím sporům ohledně nové Concordské dohody.

Mistrovství světa vozů formule 1 (FIA Formula One World Championship) je šampionát ve vlastnictví Mezinárodní automobilové federace, která předala marketingová práva právě Ecclestonovi. Ten se nyní snaží s týmy a s FIA uzavřít tzv. stoletou dohodu, která by měla podmínky (mj. také o toku financí) zmrazit na oněch sto let.

Doporučujeme

Články odjinud