Sportovní komisaři protest Haasu zamítli, ale současně mu dali za pravdu

Sportovní komisaři protest Haasu zamítli, ale současně mu dali za pravdu

Sportovní komisaři museli v Abú Dhabí řešit problém, který se samotné Velké ceny příliš netýká. Haas podal protest na Force Indii.

Haas podal protest vůči oběma vozům Force Indie. Podle něj Racing Point Force India nemůže tyto vozy používat, protože jejich šasi nepostavila.

Stewardi uznali, že Force India je skutečně novým týmem. Podle nich ale neexistuje pravidlo, které by říkalo, že tým nemůže převzít díly po předešlém nebo vyloučeném týmu. Současně uvedli, že Force India je podle pravidel konstruktérem.

Ďábel je však ukrytý v detailu. Haas sice formálně s protestem neuspěl, ale rozhodnutí stewardů jasně říká, že Force India je nový tým.

Podle rozhodnutí stewardů by tak Force Indie teoreticky neměla dostávat jako nový tým peníze za účast (umístění v první desítce ve dvou ze tří posledních sezón). V tomto případě jde však o komerční smlouvy a ne o sportovní pravidla, takže to stewardi nemohli řešit. Celá věc tak zřejmě ještě nekončí.

„Jde nám o stejný přístup pro všechny,“ řekl v pátek Steiner. „Do F1 jsme přišli za určitých okolností a byli jsme si vědomi toho, co musíme udělat. Všechno jsme udělali a domníváme se, že u Force Indie to bylo jinak.“

„Hledáme rovnost nebo alespoň vysvětlení, proč tomu tak není. Myslím, že s každým se musí zacházet stejným způsobem. Nechceme nic jiného.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud