Spor o Lotus definitivně skončil, potvrdily obě strany

Spor o Lotus definitivně skončil, potvrdily obě strany

Skupina Lotus a tým Lotus ukončily soudní spor o jméno Lotus. Legendární tým a značka se seskupily pod jednou střechou.

K dohodě mezi oběma stranami došlo už dříve a po sportovní stránce byla stvrzena schválením přejmenování Lotusu na Caterham a Renaultu na Lotus. Malajsijský tým a malajsijská automobilka nyní oznámily, že ukončily svůj spor také v soudní rovině.

Za jakých podmínek k dohodě došlo, je důvěrné, ale od nynějška patří práva na Team Lotus skupině Lotus, takže se už nemůže stát, že by ve formuli 1 nebo kdekoliv jinde byly dva týmy stejného názvu. Práva na tým Lotus letos vlastnil Tony Fernandes, jenž svoji stáj přejmenuje na Caterham.

"Jsme hrdí na to, co jsme dokázali, když jsme vrátili tým Lotus do formule 1, a i když jsme smutní, že se s týmem Lotus loučíme, jsme vzrušení tím, že si budeme budovat vlastní budoucnost a řídit svůj osud," řekl ředitel Caterhamu Riad Asmat. "Teď nebudeme s nikým porovnáváni. Budeme psát vlastní historii a ponecháme si zelenou a žlutou barvu."

Nejenže Fernandes ukončil spor se Skupinou Lotus, ale obě se strany se navíc dohodly, že jejich automobilky budou spolupracovat.

"Víme, že to byly velmi těžké a matoucí časy pro fanoušky tohoto sportu a značku Lotus, takže jsme velmi rádi, že jsme našli jasné řešení této záležitosti. Chtěl bych při této příležitosti poděkovat našim fanouškům za jejich neutuchající podporu, pro nás znamená vše," dodal šéf skupiny Lotus Dany Bahar.

Spor Lotus vs. Lotus začal loni, když Skupina Lotus sebrala Fernandesovi licenci na název Lotus Racing, který ve formuli 1 používal se svým týmem, a spojila se s týmem Renault. Fernandes zareagoval koupí práv na název Team Lotus, který skupině automobilky nepatřil. V důsledku toho byly dva týmy Lotus Renault, i když v případě britské stáje byl Lotus sponzor, zatímco u Malajsijců vystupoval v názvu jako konstruktér šasi.

Doporučujeme

Články odjinud