Spokojený Hülkenberg bere sedmé místo všemi deseti

Spokojený Hülkenberg bere sedmé místo všemi deseti

Pilot Force Indie dosáhl v Japonsku na další slušný výsledek a skončil na bodech. Na ty se po odmlce trvající deset závodů vrátil i Pastor Maldonado z Williamsu. V první desítce dojel také Daniel Ricciardo z Toro Rosso.

Force India

Nico Hülkenberg byl jedním z pilotů, kteří zaznamenali během Velké ceny Japonska velký posun vpřed oproti své startovní pozici. Mladý Němec si polepšil o úctyhodných osm míst a v cíli se radoval ze zisku šesti bodů za sedmou příčku. "Kdybyste mi před závodem řekli, že skončíme sedmí, bral bych to všemi deseti - takže s dnešním výsledkem jsem velmi spokojený. Povedl se mi skvělý start, dostal jsem se před několik vozů a byl jsem schopný vyhnout se potížím v první zatáčce. Na konci prvního kola jsem už byl osmý, a jak se později ukázalo, měli jsme dobrou výkonnost. Během závodu byl vůz silný: byl dobře vyvážený a já jsem byl schopný tvrdě pronásledovat Lewise a Kimiho a tlačit na ně," prohlásil spokojeně Hülkenberg. Na druhé straně garáže bylo radosti o poznání méně, neboť Paul di Resta na body nedosáhl a oproti výchozí jedenácté pozici si v cíli závodu dokonce o jedno místo pohoršil. "Byl to pro mě takový testovací závod. Věci šly špatně už v zaváděcím kole, kdy jsem měl problém se spojkou, takže to pro mě nebylo velké překvapení, když jsem měl tak slabý start. Při nájezdu do první zatáčky jsem byl skoro až na konci celého pole, takže jsem se byl schopný vyhnout se incidentu přede mnou. Když ale ztratíte tolik míst na startu, je obtížně se z toho dostat. Pořád jsem měl kolem sebe hodně velký provoz a neměl jsem žádný čistý vzduch, takže jsem nemohl ukázat skutečný potenciál vozu," litoval Paul di Resta.   

Williams

Když Pastor Maldonado vyhrál v květnu letošního roku Velkou cenu Španělska, asi jen málo kdo čekal, že na další bodový příděl si bude muset počkat dalších deset závodů. Sérii odstoupení a dokončení mimo bodovanou desítku utnul Venezuelan právě až dnes v Japonsku, kde dojel na solidním osmém místě. "Byl to pro mě dobrý závod. Vůz měl skvělou rychlost a byl konzistentní. Jak se ale ukázalo, bylo obtížné předjíždět, hlavně před koncem závodu. Cítili jsme, že jsme byli rychlejší než vozy před námi, ale kvůli charakteru trati je obtížné přiblížit se (vozu jedoucímu vpředu). Jsme zpátky na bodech, takže jsem šťastný. Dodává nám to sebevědomí do dalšího závodu," nechal se slyšet Maldonado. "Měli jsme dobrý start, podařilo se mi předjet dvě auta, ale naneštěstí jsem se dostal do kolize s Rosbergem v druhé zatáčce poté, co jsem zvolil vnitřní stopu, čímž byl můj závod ovlivněn. Stále jsme ale měli dobrou rychlost. Vůz vypadal konkurenceschopně, což nám dovolilo předjet několik vozů. Pneumatiky také reagovaly dobře." Přesto to Sennovi na body nestačilo, umístil se jako čtrnáctý.  

Toro Rosso

Týmu Toro Rosso se podařilo po letní přestávce skórovat také v druhém závodě mimo Evropu. Stejně jako v Singapuru se i v Japonsku o bodový příděl zasloužil Daniel Ricciardo, který projel cílem na desátém místě. Australanovi se příliš nevydařil start, na kterém ztratil pozici ve prospěch Hülkneberga. Následně se však úspěšně vyhnul kolizi v první zatáčce a dostal se před Grosjeana. "Od té chvíle jsem měl celkem dobrý závod," konstatoval Daniel Ricciardo. "V prvním stintu jsem byl blízko Maldonadovi, ale nemohl jsem ho předjet. Poslední dva stinty byly dobré. Až do konce závodu se mi podařilo udržet Michaela za mnou a byl jsem opravdu potěšen, že jsem tuto bitvu vyhrál. Vždycky je těžší, když jste to vy, kdo má v souboji slabší vůz, ale s dobrými radami z boxové zídky ohledně toho, jak mám používat KERS, abych se ubránil v DRS zóně, jsem to zvládl," pochvaloval si Ricciardo. Druhý jezdec týmu z Faenzy Jean-Eric Vergne ale na body nedosáhl. V kvalifikaci si vysloužil penalizaci za zdržování Bruna Senny, která znamenala start až z devatenáctého místa, odkud bylo do první desítky velmi daleko. Navíc se musel mladý Francouz v závodě vypořádat hned s několika nástrahami. "Měl jsem dobrý start, ale celkově to pro mě mohl být lepší závod, neboť jsem ztratil hodně času za Kovalainenem v prvním stintu. On byl na tvrdší směsi a na výjezdu ze zatáček měl lepší trakci než já. Také jsem musel v druhé zatáčce brzdit, protože přede mě najel pozpátku Rosberg, což znamenalo, že mě všichni předjeli. Ztráta třech míst na startovním roštu nám nepomohla, znovu jsme ale ukázali, že umíme být v neděli silní, byli jsme rychlejší než force indie a Senna," poznamenal Jean-Eric Vergne.

Doporučujeme

Články odjinud