Spekulace: Renault na konci příštího roku ukončí spolupráci s Red Bullem

Spekulace: Renault na konci příštího roku ukončí spolupráci s Red Bullem

Šíří se spekulace, že Renault už nechce dodávat pohonné jednotky Red Bullu.

Toro Rosso bude v příštím roce jezdit s Hondou. Renault bude dodávat McLarenu a Red Bullu. Zatím to nebylo potvrzeno, má se tak údajně stát v pátek po prvním tréninku.

Od roku 2019 má ale dojít k dalším změnám. Renault podle Daily Mail a německého Auto Motor und Sport oznámil Red Bullu, že na konci příštího roku spolupráce skončí. Nepůjde o ukončení smlouvy, ale spíše o neprodloužení té stávající.

Red Bull podle všeho koketoval s myšlenkou, že z Toro Rosso udělá pokusného králíka, vyzkouší motor od Hondy a v příštím roce se rozhodne, s kým podepíše pro následující dvě sezóny. Renault ale na tuto hru nepřistoupí.

Budoucnost Red Bullu je obecně ve hvězdách. Existují spekulace, podle kterých by Red Bull mohl převzít nový majitel – například Porsche. Nebo by Red Bull mohl odejít z F1 úplně.

Pokud Red Bull zůstane v F1, bude chtít od roku 2021 nezávislého dodavatele motorů. Jeho příchod ale závisí na výsledcích současných jednání. Pohonné jednotky se musí zlevnit a zjednodušit. Nezávislým dodavatelem nebo i případným kupcem Red Bullu může být Porsche.

Pokud jsou spekulace pravdivé, může to dramaticky zamávat trhem s jezdci. Red Bullu bude muset od roku 2019 přejít k japonskému výrobci. Pokud se Honda významně nezlepší, budou chtít Ricciardo a Verstappen v příštím roce vzít nohy na ramena. 

S ohledem na budoucí smluvní termíny konec konců Mercedes podepsal s Valtteri Bottasem jen roční smlouvu.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud