Speciál: Kde jsou všechna ta auta?!

GPS aplikace pro iPhone vám to prozradí.

Fanoušci formule 1 mají úžasnou možnost sledovat pozice jednotlivých vozů na okruhu. Byť v současné době jen ti z řad týmových inženýrů přímo na boxové zídce nebo majitelů iPhonu. A to jak během tréninků, tak přirozeně během kvalifikace nebo závodu.

'The Formula One Timing and Track Positioning Application', jak zní oficiální název, přijde na nějakých 360 korun na sezonu. Za jejím zrodem stojí inženýr týmů Honda a Super Aguri Otmar Szafnauer.

Autor článku aplikaci zkouší již několik závodů. Obavy byly přirozené: náročnost na datové spojení a úroveň prodlevy. Výsledek?

Bez nadsázky šokující.

Aplikace naprosto spolehlivě funguje i pro technologii GPRS (s výjimkou stažení samotné aplikace a dat, jako jsou grafika a archivní data). Prodlení není znatelné: pokud v televizi vidíte Adriana Sutila brzdit do Les Combes, děje se tak také na vašem iPhonu.

Samozřejmostí jsou statistická data, on-line časomíra, historie všech jízd či psaný komentář. Co vás ale dostane, je možnost si celý okruh libovolně natočit ve 3D prostředí, nebo v detailu zaměřit byť jen jedinou zatáčku okruhu.

Jediným omezením tak zůstává dostupnost platforem, na kterých lze GPS aplikaci provozovat. Že mají tuto možnost majitelé iPhonů dříve než majitelé PC, je v dnešní době nepochopitelná. Obávám se ale, že za to může spíše Bernie Ecclestone než Otmar Szafnauer. Doufejme, že je jen otázkou času, než nastane změna...

Doporučujeme

Články odjinud