Speciál: Deset nejpřeceňovanějších pilotů F1

Mnozí nedostali šanci. A šanci dostali mnozí, co ji dostat neměli.

Říká se, že ve formuli 1 startují ti nejlepší piloti z těch nejlepších po celém světě. Těmito diskuzemi se baví fanoušci v podstatě po celou dobu existence šampionátu. Nejspíš není pochyb o tom, že někde u vás na vesnici nebo třeba v Paraguayi existuje dítě nebo muž s talentem třeba větším než Juan Manuel Fangio nebo Michael Schumacher.

Ale oproti tomu se do formule 1 dostali jezdci, kteří měli vůbec to štěstí, že se jim to povedlo, ale zůstali tam přespříliš dlouho. Kanadský novinář Norris McDonald z listu The Toronto Star si dal tu práci a sestavil žebříček deseti nejpřeceňovanějších pilotů v historii formule 1.

Jedná se samozřejmě o subjektivní pohled, který může nastartovat více méně žádoucí vášně. A tak pokud máte jiný názor, stačí si vybrat z kompletního seznamu pilotů formule 1 a sestavit si žebříček vlastní.

Nejpřeceňovanější pilot č. 1

Andrea de Cesaris - 208 startů ve formuli 1 bez jediného vítězství. Pětkrát se umístil na stupních vítězů a dvakrát si dojel pro druhé místo: ve VC Německa a VC Jižní Afriky v roce 1983. Často se říká, nemáte-li dobré auto, nemáte šanci na úspěch. Na výběr ale de Cesaris rozhodně měl. Závodil totiž pro týmy Alfa Romeo, McLaren, Brabham, Dallara, Jordan, Tyrrell, Ligier, Minardi, Rial a Sauber.

Nejpřeceňovanější pilot č. 2

Jarno Trulli - 216 startů do závodu formule 1 s jediným vítězstvím: VC Monaka 2004 (kolega Fernando Alonso proslule boural po 41 kolech v tunelu při předjíždění Ralfa Schumachera o kolo zpět). Svého času přezdíván mobilní šikana závodil Trulli za Minardi, Prost, Jordan, Renault a Toyotu. F1sports měl možnost se s Trullim několikrát setkat a je nutno konstatovat, že se bohužel řadí mezi ty protivnější piloty. Přesto nejspíš vydrží i příští rok.

Nejpřeceňovanější pilot č. 3

Eddie Cheever - Americký pilot se 132 starty na kontě. Nejlepším výkonem jsou dvě druhá místa ve VC USA 1982 a VC Kanady 1983. Velmi bohatá kariéra obsahuje starty pro týmy Renault, Alfa Romeo, Lola či Osella nebo 77 startů v IndyCar. Jeho kolize s Markem Andrettim na Watkins Glen vešla do historie Andrettiho obviněním Cheevera, že se jej pokusil zabít.

Nejpřeceňovanější pilot č. 4

Jean-Pierre Jacques Paul Jarier - Suverénní lídr VC Kanady 1978 do doby, než zajel nečekaně do boxů kvůli údajnému úniku oleje (bez náznaku kouře). Ve 134 startech si dojel pro tři třetí místa (VC Monaka 1974, VC Jižní Afriky 1979, VC Velké Británie 1979). Jarier je dnes výkoným ředitelem společnosti Monaco Media International.

Nejpřeceňovanější pilot č. 5

Christopher Arthur Amon - 96 startů pro týmy Parnell, Cooper, Ferrari, March, Matra, Tyrell, BRM a Ensign. Žádné vítězství, třikrát druhé místo (VC Velké Británie 1968, VC Belgie 1970, VC Francie 1970). Amon ale dokázal získat 5 pole position. Vedl VC Kanady 1968, ale odstoupil pro poruchu převodovky.

Nejpřeceňovanější pilot č. 6

Jochen Mass - 104 starty ve formuli 1 a jedno vítězství ve VC Španělska 1975. Do toho závodu ale spousta lidí neodstartovala a další spousta bourala chvíli po startu. Při závodě zemřeli čtyři diváci a Mass jel na prvním místě, když se pořadatelé rozhodli závod zastavit.

Nejpřeceňovanější pilot č. 7

Giancarlo Fisichella - aktivní pilot, o kterém jeho vlastní soupeři mezi sebou rozhodli, že je z nich nejlepší. Dlouho se o něm říkalo, že neměl štěstí na techniku. 229 startů a tři vítězství ve VC Brazílie 2003 (přerušený závod v důsledku havárie Marka Webbera a Fernanda Alonsa), VC Austrálie 2005 a VC Malajsie 2006. Coby zkušený pilot nedokázal ve Ferrari F60 na konci sezony 2009 držet krok s kolegou Räikkönenem.

Nejpřeceňovanější pilot č. 8

Nick Heidfeld - 169 startů a žádné vítězství. Mediálně velmi nevýrazná osobnost získala jedno pole position (VC Evropy 2005) a 12 stupňů vítězů. Nelze jej považovat ani za pilota se zabijáckým instinktem, spíše naopak. Přesto je spojován s volným místem u týmu Mercedes GP.

Nejpřeceňovanější pilot č. 9

Jenson Button - Vejde do historie jako mistr světa, který si titul nezasloužil, protože mu k němu pomohla technika, kterou jiní neměli. Jakmile se ale pole srovnalo, spadl Button do svých typických výkonů a přiznal se k chybám v kvalifikaci. Před rokem 2009 vyhrál náhodou jen jeden závod (VC Maďarska 2006), ačkoli závodil pro Williams, Benetton či Renault. Norris McDonald jej přirovnal k dobrému hráči hokeje, který jen neumí stílet góly.

Nejpřeceňovanější pilot č. 10

Jacques Joseph Charles Villeneuve - Další mistr světa v TOP 10. Právě proto, že je tam Jenson Button, musí tam být i Jacques Villeneuve. Button Villeneuva porazil v roce 2002 za společného působení v BAR. V roce 2005 se nad ním slitoval Peter Sauber a vzal jej k sobě, než jej z téhož týmu další sezonu vyhodil nový majitel BMW.

Poznámka: Tento žebříček není vyjádřením názoru autora ani F1sports.

Doporučujeme

Články odjinud