Spa už nebude nejdelším okruhem v kalendáři. Překoná ho okruh v Saúdské Arábii  | Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Spa už nebude nejdelším okruhem v kalendáři. Překoná ho okruh v Saúdské Arábii

Formule 1 míří do Saúdské Arábie na nejdelší a možná také nejdražší okruh v současném kalendáři.

Médii se šíří informace, že formule 1 zavítá do Saúdské Arábie, která už vloni hostila závod formule E a za pár měsíců se tam pojede Dakar. 

Okruh pro F1 ještě není postavený a vzhledem k megalomanským plánům je spíše nepravděpodobné, že se vše stihne do roku 2021, jak si F1 a místní plánují.

Nová destinace pro F1 zatím nebyla oficiálně potvrzena, ale podle webu RaceFans je až velkou náhodou, že se spekulace o tomto závodě objevily zrovna v době, kdy ředitel Liberty Media bude s investory řešit výsledky společnosti za druhé čtvrtletí.

Nový okruh by měl vyrůst v zábavním areálu Qiddiya, který se nachází v hornaté oblasti asi hodinu cesty od Rijádu. Na přípravě okruhu se má podílet poradenská firma Test and Training International v čele Alexandrem Wurzem. 

Délka okruhu má překonat Spa, který je se svými 7 004 metry aktuálně nejdelším okruhem kalendáře formule 1. Fanoušky určitě potěší, že podobně jako Spa, má Qiddiya disponovat výraznými převýšeními.

Na okruhu bude řada zajímavých prvků a to včetně průjezdu osvětleným akváriem.

F1 se příští rok vrací do Nizozemska a poprvé zavítá do Vietnamu. Naopak závody v Miami nebo Africe jsou v nedohlednu. Formule 1 tak potřebuje destinaci, která je ochotna do rozpočtu přispět větší částkou. V případě závodu v Saúdské Arábii se spekuluje o pětileté smlouvě v hodnotě 50 milionů dolarů ročně.

Foto: Activepictures / Jiří Křenek

Doporučujeme

Články odjinud