Spa je můj nejoblíbenější okruh, říká Räikkönen

Spa je můj nejoblíbenější okruh, říká Räikkönen

Kimi Räikkönen je králem Spa. Alespoň mezi současnými jezdci. V Belgii vyhrál celkem 4x v letech 2004, 2005, 2007 a 2009.

„Spa je asi můj nejoblíbenější okruh, protože je to trať ve starém stylu, která stoupá a klesá v lese a líbí se mi, jak je rychlá a plynulá,“ říká Räikkönen pro web F1.com.

Mistr světa z roku 2007 si myslí, že Spa nabízí dobrou podívanou pro fanoušky. A jaký je jeho pohled z pozice závodního jezdce? „Myslím, že jako jezdec můžete udělat rozdíl v každé části okruhu, ale stejně jako u jiných tratí, je to kombinace faktorů. V první zatáčce můžete hodně získat ale také ztratit. Musíte být hodně rychlí, protože pak přichází dlouhá rovinka a to včetně Eau Rouge.“

Právě slavnou zatáčku jezdci obvykle jezdili na plný plyn, což podle některých možná letos nebude možné kvůli nižšímu přítlaku. Pochybnosti má také Räikkönen. Ten zde naposledy vyhrál v roce 2009, tedy v sezóně dvojitých difuzorů, kdy se Ferrari vůbec nedařilo.

„Minulé jsem tu vyhrál ve Ferrari. Bylo to v roce, kdy jsme od začátku bojovali spíše sami se sebou, ale ve Spa se nám vše povedlo. Bylo by dobré, kdyby se nám to podařilo i letos. Závodění by pak bylo zábavnější. Je to vždy větší legrace, když máte dobré výsledky.“

Doporučujeme

Články odjinud