Soud zamítl žádost Ferrari o zrušení rozpočtového stropu

FIA si připsala důležité vítězství.

Ferrari neuspělo u soudu s žádostí o zablokování pravidel pro rok 2010, které autoritativně prosadila Mezinárodní automobilová federace bez konzultací s týmy.

Ferrari chtělo využít svého údajného práva vetovat pravidla, aby zabránilo zavedení dobrovolného rozpočtového stropu s dvojími technickými pravidly.

Soudce Jacques Gondran de Robert žádost zamítl s tím, že Ferrari mohlo využít svého práva veta prostřednictvím svého zástupce ve Světové radě motorsportu.

Soudce uznal, že Ferrari hlasovalo během zasedání Světové rady 17. března a 29. dubna proti novým pravidlům, "ale při tom nevyužilo, ani žádným způsobem nezmínilo právo veta." Soudce dále konstatoval, že "nehrozí žádná škoda, které by bylo třeba zabránit, nebo nezákonné jednání, kterému by bylo třeba zamezit."

Italský tým spolu s Renaultem, Toyotou a Red Bullem již dříve pohrozil, že pokud se nová pravidla nezmění, nepodá přihlášku do šampionátu 2010.

Týmy mají o nových pravidlech dále jednat s Maxem Mosleym a Berniem Ecclestonem tento týden v Monaku. Řádný termín pro přihlášky do příštího ročníku formule 1 trvá od 22. do 29. května.

Doporučujeme

Články odjinud