Současná kvalifikační taktika je krádeží na fanoušcích

Současná kvalifikační taktika je krádeží na fanoušcích

Představitelé formule 1 podrobili silné kritice následky, které přinesla nová pravidla a hlavně nový dodavatel pneumatik Pirelli.

Ačkoli ten nenese žádnou vinu na vzniklé situaci, naopak se nejvíc snaží o její řešení, je to právě touha učinit pneumatiky s výrazně omezenou životností, která má výrazný dopad na taktizování během kvalifikace, ačkoli ta nedoznala prakticky žádných změn.

Jezdci mají k dispozici omezený počet sad pneumatik - je prakticky stejný jako za dob, kdy pneumatiky dokázaly vydržet celý závod. Se zkrácením jejich životnosti je potřeba velmi opatrně zvažovat jejich nasazení pro závod. Přitom závodníci ze závěrečné části kvalifikace musí do závodu nastoupit se stejnou sadou, se kterou se kvalifikovali.

To má za následek taktizování zejména u týmů, které nemají ani s nasazením měkčí, a tedy rychlejší, směsi pneumatik na to, aby dosáhly na první dvě řady na startu. Rozhodnou se ji raději ušetřit tím, že do třetí části kvalifikaci vůbec nevyjedou. V Japonsku žádný čas nezajeli čtyři jezdci z deseti.

„Vůbec nekritizuji ty, kteří to dělají,“ řekl šéf Ferrari Stefano Domenicali. „To je z technického hlediska naprosto pochopitelné. Ale poukazuje to na něco nesprávného ve způsobu, jakým se kvalifikace odehrávají. Měli bychom se na to zaměřit. Tohle není dobré pro diváky na tribunách. Zrovna tady [v Japonsku] jsou naprosto úžasní.“

Ani šéf Pirelli Paul Hembery nekritizuje týmy. Ale současná situace je podle něj zlodějnou na fanoušky.

„Týmy využívají pravidel, aby dosáhly výsledku. To není vůbec jejich problém,“ řekl Hembery. „Musíme dostat více pneumatik, anebo najít jiné řešení, kvalifikační pneumatiky, a je to na týmech, aby navrhly vyhovující řešení.

Dnes lidi okrádáme o show. Za to, aby sem dnes mohli přijít, zaplatili docela slušné peníze.“

Ne všichni ale souhlasí. Jenson Button byl očividně překvapen komentářem jednoho z dotazujících se novinářů, že úroveň napínavosti kvalifikace je na sestupu.

„Opravdu?“ zněla Buttonova odpověď. „Z místa, kde sedíme my, to vypadá jinak. Když bojuji o pole position, a je to tak těsné (Button dnes prohrál s Vettelem o pouhých devět tisícin sekundy – pozn. redakce), myslím, že je to úžasná podívaná. Dva různí výrobci a dva různí dodavatelé motorů, dva různí jezdci bojují o pole position v tak těsném gardu. To je skvělé.“

Doporučujeme

Články odjinud