Souboj s Alonsem v Abú Zabí už mi Španělé odpustili, říká Petrov

Souboj s Alonsem v Abú Zabí už mi Španělé odpustili, říká Petrov

Testování ve Španělsku může být trochu ošemetné. Pro Vitalije Petrova tedy určitě. Před čtvrt rokem v Abú Zabí bránil Fernandu Alonsovi celý závod v předjetí tak dokonale, že Španěl ve výsledku přišel o titul.

Ruský závodník se proto stal pro fanoušky Ferrari a Alonsa oficiálním nepřítelem. Teď po třech testováních na španělské půdě ale může pilot Renaultu říct, že minimálně ta španělská část tifosi mu odpustila.

„Španělé už ano. Fotí se tu se mnou, usmívají se a nepotřebuju bodyguardy,“ popsal pro formula1.com Petrov. „Tehdy v Abú Zabí jsem jenom dělal svoji práci. Takové je závodění – jsou tu vítězové a poražení. S postupem času to lidi pochopili. To jen ten první nával emocí byl trochu zuřivý.“

Na trati v Barceloně měl zatím Petrov rozhodně víc problémů než v jejím zákulisí. Z Jerezu si přivezl přetrvávající potíže s KERS a brzděním.

„Pořád nemůžu najít hranici ani se jí přiblížit. Moc jsem toho kvůli únikům kapalin a problémům s KERS a brzdami nenajezdil. Je těžké něco srovnávat, když na to nemůžu šlápnout,“ stěžoval si po pátečním tréninku pro Autosport.

Hlavní potíž viděl v brzdění. „Jakmile šlápnete na brzdu, zablokuje se vám záď. Zadní pneumatiky přestanou držet, po dvou třech zatáčkách se přehřejí a nemáte přilnavost. Musíme najít správnou cestu, a proto potřebujeme testovat. Celý loňský rok jsme měli problémy s tuhostí a rychlým opotřebením brzd, a teď se to vrací zase,“ popsal Rus.

Sobota už byla lepší. Renaultu se podařilo vyřešit problém s KERS. Petrov posbíral slušnou řádku kol i informací. „Problém s KERS byl ošemetný, ale už jsme zjistili, kde byla závada, a opravili to. Snad už nás to nebude obtěžovat. Všechno zlé je pro něco dobré. Přece jen je lepší mít potíže při testech, proto je taky pořádáme, a pak mít bezproblémovou sezonu,“ vysvětlil jezdec formula1.com.

Stejně jako většina ostatních jezdců i Petrov má za to, že časy z testů nemají žádnou výpovědní hodnotu. „Zapomeňte na časy. My je ani nečteme. Minulý rok byste z testů taky nepoznali, jak rychlý nakonec bude Red Bull. Pracujeme na programu, sbíráme data a uvidíme v prvním závodě.“

Doporučujeme

Články odjinud