Soči bude oblíbené jako Montreal a náročné jako Monako, věří Rusové

Soči bude oblíbené jako Montreal a náročné jako Monako, věří Rusové

Okruh v Soči, jenž se stane dějištěm Grand Prix Ruska, nabídne podle pořadatelů atraktivní podívanou a možnosti pro předjíždění.

"Když jsme poprvé pozvali do Soči (architekta) Tilkeho v roce 2009, zdůraznili jsme důležitost vyváženého designu okruhu. Trať bude klasická s důrazem kladeným na možnosti pro předjíždění, opravdu," řekl Andrej Krajnik z Megafonu, jenž je sponzorem Grand Prix, pro Reuters.

"Bude to dobrá kombinace rychlých zatáček, rovinek a vlásenek. Na jedné straně budou na pozadí hory a zároveň budete mít pocit jako na městské trati. Fanoušci ji budou milovat jako Montreal a náročná bude jako Monako."

Grand Prix Ruska má naplánovanou premiéru na rok 2014, přičemž v zimě stejného roku Soči uspořádá olympijské hry. Zázemí budované pro olympiádu využije také formule 1, takže investice do okruhu budou "jen" 200 miliónů dolarů.

Rusové již dříve připustili, že pokud by kombinace olympijských her a formule 1 ve stejném roce byla příliš náročná, odsunou Grand Prix o jeden rok. Preferované řešení to ale není.

"Máme v úmyslu zajistit závod formule 1 podle plánu v roce 2014," řekl starosta Soči Anatolij Pakhomov. "Specifické požadavky zvládnutí těchto dvou událostí najednou v současnosti pečlivě studujeme. Komise pro olympiádu a formuli 1, která se formuje, se spojují. Ale nepředpokládám, že bude nutné posunout závod na rok 2015."

Největší komplikací pro Rusy je, že se termín konání své Grand Prix, a tudíž i časové rozpětí mezi olympiádou a formulí 1, dozvědí až někdy na konci roku 2013.

Doporučujeme

Články odjinud