Sobota v Bahrajnu: Do první desítky se vmáčkli Kubica a Sutil

Mezi týmy ve středu pole se chystá bitva. Několik jezdců si tu zítra dělá zálusk na poslední dvě bodovaná místa. A kdo ví, možná některý ze silných týmů zaváhá a k mání bude bodů ještě víc.

Williams
Jezdci Williamsu se v sobotní kvalifikaci zasekli před branami první desítky. Rubens Barrichello bude v neděli startovat jedenáctý, Nico Hülkenberg třináctý. „Dopadli jsme dobře, ale ne tak dobře, jak bychom si přáli. Včera jsme měli nějaké malé problémy a ztratili čas,“ řekl Barrichello. „Nepřipravili jsme auto úplně perfektně a mně se nepodařilo zajet dobré kolo,“ doplnil ho Hülkenberg.

Renault
Robert Kubica postoupil až do finále. Deváté místo ho ale trochu zklamalo. V prvních dvou částech kvalifikace cítil, že má na víc. „Jenže ve třetí části mi to uklouzlo ve vlásence číslo 16 a to mě stálo tak čtyři desetiny,“ popsal Kubica. Jeho kolega Vitalij Petrov si odbyl první kvalifikaci formule 1 v kariéře. Ke štěstí mu stačil fakt, že prošel z první části. Nakonec byl sedmnáctý.

Force India
Indický tým se těší z povedeného vstupu do sezony. V bahrajnské kvalifikaci k tomu stačilo desáté místo Adriana Sutila a dvanácté místo Tonia Liuzziho. Sutil doufá, že mu v nedělním závodě pomohou pneumatiky. Jako jediný z první desítky startuje na tvrdší směsi. „Překvapilo mě, že ostatní začínají na měkčích gumách. Snad se nám naše rozhodnutí vyplatí. S těžkým autem býváme silní,“ poznamenal Sutil. Německý jezdec by se chtěl v závodě posunout tak o dvě příčky nahoru. Tonio Liuzzi byl z dvanáctého místa trochu rozčarovaný, i on chtěl do finále. Jeho auto ale od ranního tréninku změnilo vlastnosti, aniž by s ním tým moc co prováděl. „Ráno bylo vyvážení ještě v pořádku, ale v kvalifikaci jsme najednou měli problém s trakcí,“ vysvětlil Liuzzi.

Sauber
U Sauberu čekali víc. Při testech to vypadalo, že mají šanci být i lepší než čtrnáctý a šestnáctý. Švýcarskému týmu ale v Bahrajnu nesedla nově vybudovaná část trati. Pro čtrnáctého de la Rosu to byla první kvalifikace po třech letech. „Udělal jsem pár chyb v posledním kole a ztratil pár desetin. Můžu obviňovat jenom sebe,“ řekl. „Zítra to bude hodně těžký závod pro všechny. Obávám se, že pneumatiky se nám budou přehřívat od prvního kola,“ dodal. Šestnáctý Kamuj Kobajaši si stěžoval na hrbolatou novou část okruhu a vysoké teploty. „Je to něco nového. Teď teprve vidíme působení mezi autem a pneumatikami.“

Toro Rosso
Technického ředitele týmu Giorgia Ascanelliho patnácté místo Sébastiena Buemiho příjemně překvapilo. Čekal totiž, že jeho vozy budou nejpomalejší hned po nových týmech. Buemi se přitom dostal před Kobajašiho a Petrova. Až pak se kvalifikoval jeho týmový kolega osmnáctý Jaime Alguersuari. „Jaime uvízl v provozu a udělal chybu. Stane se,“ zhodnotil Ascanelli. „Sébastien měl omezené možnosti trénovat a nedostal to nejlepší ze sebe ani z auta. Ale jinak jsem s oběma spokojený.“  

Doporučujeme

Články odjinud