Snaha týmů povolit využívání výfukových plynů v příštím roce nevyšla

Snaha týmů povolit využívání výfukových plynů v příštím roce nevyšla

Některé týmy usilovaly o takové nastavení pravidel 2012, které by umožňovalo foukání výfukových plynů mimo akceleraci a jejich využívání pro aerodynamické účely. Nevyšlo jim to.

Mezinárodní automobilová federace nadvakrát zakázala foukání difuzorů a jiných komponent výfukovými plyny v rámci regulí pro rok 2012. V prvním kroku určila, že výfuky musí směřovat v zadní části vozu nahoru, v druhém kroku pak omezila nastavení motorů.

Některé týmy ale v úvodních fázích návrhů svých monopostů 2012 počítaly s tím, že bude možné foukat plyny do výfuků, i když není sešlápnutý plynový pedál, a využívat je pro aerodynamické účely alespoň třeba na části zadního křídla. Když přišel výše zmíněný druhý krok v podobě restrikcí pro nastavení motorů, znamenalo to pro ně významnou změnu.

Foukání výfukových plynů mimo akceleraci totiž zvyšuje spotřebu paliva, a tudíž vůz potřebuje větší palivovou nádrž, která diktuje určité jeho rozměry a vnitřní uspořádání.

V rámci Technické pracovní skupiny proto vznikla iniciativa, jejímž cílem bylo znovu umožnit foukání výfukových plynů mimo akceleraci, a návrh úpravy pravidel dokonce prošel až do Komise formule 1. Podle Autosportu se ale nakonec týmy Ferrari, Sauber a HRT postavily proti a zákaz zůstal pro příští sezónu platný. Technická pracovní skupina se bude tímto tématem znovu zabývat s výhledem na sezónu 2013.

Doporučujeme

Články odjinud