Snad fanoušci zapomenou na hrozné vozy, přeje si Alonso

Snad fanoušci zapomenou na hrozné vozy, přeje si Alonso

Španělský dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso doufá, že fanoušci formule 1 budou schopni zapomenout na hrozné vozy z posledních několika sezón.

Nová technická pravidla platná od sezóny 2017 umožnila týmům postavit mnohem lépe vypadající monoposty. Tento názor zastává Fernando Alonso, který v minulých letech patřil k nejhlasitějším kritikům podoby tehdejších vozů. Španěl se dokonce omluvil fanouškům a nyní doufá, že nové vozy jim pomohou zapomenout na to, co vídali na okruzích v loňské nebo předloňské sezóně.

„Podle mě ta auta vypadají nádherně. Jsou mnohem rychlejší v zatáčkách, tím pádem mám opět ten skvělý pocit z vysokého přítlaku. S novými monoposty je snadnější dostávat se na hranice možností. Jsem šťastný, náš sport tyto změny opět pošlou správným směrem,“ řekl španělský jezdec pro motorsport.com.

I přes množství změn však Fernando Alonso lituje toho, že vozy formule 1 již nikdy nebudou takové, jako před deseti a více lety.

„Ten pocit z jízdy už nikdy nebude stejný jako v letech 2004 a 2005. Tehdy měli inženýři mnohem více volnosti v oblasti aerodynamiky a monoposty byly lehčí. I motory byly zcela odlišné. Tehdejší době bychom se dnes mohli přiblížit v oblasti rychlosti na jedno kolo, ale kdybychom současné pneumatiky použili na deset let starém monopostu, zajížděli bychom kola kolem minuty a čtrnácti sekund,“ postěžoval si Alonso.

Navzdory různým nedostatkům je však Fernando Alonso přesvědčen o tom, že dnešní vozy znovu vypadají jako opravdové formule 1.

„Moc se mi líbilo, co jsem viděl včera a dnes se mnou na trati. Ty vozy jsou krásné a vypadají jako skutečné formule 1.“  

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud