Smoljar končí ve formuli 3 | Foto: gettyimages/ Lars Baron

Foto: gettyimages/ Lars Baron

Smoljar končí ve formuli 3

Smoljar se stal dalším z pilotů, který kvůli opatřením zavedeným proti ruským závodníkům nebude letos závodit

Svůj odchod z formule 3 oznámil těsně před začátkem nové sezóny jediný ruský pilot této série Alexander Smoljar. V případě Smoljara ovšem nešlo o rozvázání smlouvy ze strany jeho týmu MP Motorsport. Společnost SMP Racing, která se stará o management ruských pilotů, a pod kterou spadá i Smoljar, se sama rozhodla stáhnout ze svého působení v evropských šampionátech. Nesouhlasí totiž s podmínkami, které FIA klade na ruské piloty, aby se mohli účastnit mezinárodních soutěží.

FIA sice ruským pilotům povolila účast ve svých šampionátech, musí ale splnit deset bodů, které mimo jiné zahrnují zákaz vyjadřování jakékoliv podpory ruské invazi na Ukrajinu. Závodit mohou jen jako neutrální sportovci, bez toho, aby kdekoliv prezentovali ruské symboly, barvy či vlajky. Zakázaná jsou i slova jako Rusko či zkratka RUS. Nebude se hrát ani ruská hymna.

Na předsezonních testech v Bahrajnu, které se konaly minulý týden, bylo dokonce zakázáno publikovat jakékoliv fotografie, kde by se objevil Smoljar či jeho vůz, popřípadě ruští sponzoři jiných týmů.

Alexander Smoljar strávil v F3 dvě předchozí sezóny se stájí ART, za tu dobu získal dvě vítězství a tři další umístnění na stupních vítězů.

IMG_7726.JPG
Při předsezonních testech v Bahrajnu odstranila stáj Hitech GP loga svého ruského sponzora. Smoljarovi nepomohlo ani to, že jezdil s čistě modrým vozem, jeho fotografie je přísně zakázáno publikovat.

Doporučujeme

Články odjinud