Virtuální GP Bahrajnu vyhrál Kuan-jü Čou

Virtuální GP Bahrajnu vyhrál Kuan-jü Čou

Místo bojů na závodních tratích kolem celého světa budeme moci již druhým víkendem v řadě sledovat alespoň zápolení profesionálních závodníků, simracerů i hvězd dalších sportovních odvětví na virtuálních okruzích. To nejzajímavější z víkendové nabídky naleznete přehledně v tomto článku.

Virtuální závody i s účastí pilotů formule 1 a dalších profesionálních závodníků z ostatních šampionátů o tomto víkendu opět pořádá internetový magazín The Race, esportový tým Veloce Esports a oficiální virtuální sérii na vyplnění hluchého období založilo i vedení F1.

Kromě formule 1 se místo zrušených závodů začalo závodit virtuálně i v dalších šampionátech všude kolem světa. Alespoň ve virtuální podobě se dnes uskuteční závod na Sebringu místo na listopad odložené dvanáctihodinovky IMSA WSC a ve virtuální realitě se závodí i v IndyCar, NASCAR či v australských Supercars.

Not The Bah GP

Po uspořádání GP Austrálie minulý víkend (Not The Aus GP) pořádá britský esportový tým Veloce Esports i virtuální GP Bahrajnu, opět pod příznačným názvem Not The Bah GP.

Virtuální závod se uskuteční v neděli a ve startovní listině opět nebudou chybět Lando Norris, Stoffel Vandoorne či Esteban Gutierrez. Svého prvního virtuálního závodu se také zúčastní nový pilot Williamsu Nicholas Latifi. Kromě dvou pilotů F1 se po Austrálii do dalšího závodu pustí i gólman Realu Madrid a belgické fotbalové reprezentace Thibaut Courtois.

Své zastoupení bude mít ve startovní listině i golf. Virtuálního závodu v Bahrajnu se zúčastní čtyřiačtyřicetiletý Angličan Ian Poulter, vítěz tří turnajů PGA Tour.

Virtuální GP Bahrajnu podle Veloce Esports se pojede ve formátu dvou závodů o délce 25% klasické grand prix, přičemž do druhého závodu se bude startovat v obráceném pořadí vůči kvalifikaci.

Živý stream budete moci sledovat v neděli od 19:00 na oficiálním Youtube kanále Veloce Esports.

Vítězství pro Bereznaye a Bolukbasiho

V rámci Not The Bah GP se odjely dva závody, přičemž do druhého se startovalo v obráceném pořadí vůči výsledkům toho prvního.

První závod vyhrál pravidelný maďarský účastník F1 Esports Series Daniel Bereznay.

Profesionální simracer poté vyhrál i druhý závod. Po startu ze sedmnáctého místa se z triumfu radoval Cem Bolukbasi.

Oficiální virtuální GP Austrálie živě v TV

V současných aktivitách na poli esportu nezůstává pozadu ani samotná formule 1, která již před několika lety založila oficiální F1 Esports Series.

F1 Esports Series se koná v londýské Gfinity Esports aréně, která bude ale zítra hostit pouze komentátorský tým. K účasti v oficiální virtuální bahrajnské grand prix byli pozváni všichni současní piloti F1. Ti, kteří pozvání přijmou, zůstanou z bezpečnostních důvodů doma a do závodu se vzdáleně připojí.

V tuto chvíli je jasné, že se závodu nezúčastní Pierre Gasly, Daniil Kvjat, Romain Grosjean, Kevin Magnussen, Sergio Perez a Lance Stroll. Pravděpodobná je také neúčast Maxe Verstappena, který se účastní eventu Veloce Esports.

Za Williams by naopak měl jet Nicholas Latifi a bývalý člen hudební skupiny One Direction Liam Payne.

Ferrari potvrdilo jezdecké duo Robert Shwarzman (pilot týmu Prema v F2), Dino Beganovic (pilot italské F4).

Jezdeckou dvojici pro oficiální virtuální GP Bahrajnu už potvrdil i Red Bull. Za rakouskou stáj pojede pilot DTM Philipp Eng z Rakouska a sir Chris Hoy, jedenáctinásobný mistr světa a šestinásobný olympijský vítěz v dráhové cyklistice, který je velkým nadšencem do motorsportu. Hoy se již ve své kariéře zúčastnil 24 hodin Le Mans ve třídě LMP 2 (12. místo v rámci třídy v roce 2016) a v sezóně 2015 se stal šampionem evropské Le Mans Series ve třídě LMP 3.

Za Mercedes dnes večer pojede pilot německé značky ve formuli E a rezervní pilot pro formuli 1 Stoffel Vandoorne a jeho týmovým kolegou bude v závodě bývalý mexický pilot F1 Esteban Gutierrez. Vandoorne a Gutierrez by se tak měli zúčastnit dvou virtuálních závodů za sebou, oba jsou totiž přihlášeni i do eventu Veloce Esports.

V barvách Renaultu pojede virtuální GP Bahrajnu čínský pilot F2 Kuan-jü Čou a golfista Ian Poulter, který je zmíněn i výše v souvislosti s účastí v Not The Bah GP od Veloce Esports.

Prvním potvrzeným pilotem Racing Pointu je simracer Jimmy Broadbent​. Po Broadbentovi Racing Point oznámil, že druhou sedačku obsadi Nico Hülkenberg.

Za McLaren pojede Lando Norris a spolu s ním Nicolas Hamilton, bratr Lewise Hamiltona, který závodí v britském šampionátu cestovních vozů BTCC.

AlphaTauri angažovalo pro dnešní závod simracera Matthewa Trivetta a jezdce mistrovství světa superbiků Lucu Salvadoriho.

Bývalý britský pilot formule 1 Johnny Herbert dnes pojede za Alfu Romeo.

Další bývalý pilot F1 Anthony Davidson usedne do virtuálního kokpitu vozu Haas. Druhou sedačku u Haasu získal simracer Paul Chaloner.

Závod se pojede na 28 kol, živý přenos nabíde televizní stanice Sport 2 od 21:00.

Kuan-jü Čou zvítězil v Bahrajnu

Virtuální grand prix Bahrajnu se nakonec jela pouze na 14 kol kvůli zdržení, které způsobily potíže Landa Norrise s připojením do hry.

Vítězství na okruhu Sakhir získal čínský pilot formule 2 a rezerva Renaultu Kuan-jü Čou.

Na záznam celého závodu se můžete podívat zde:

The Race All-Star esports Battle

Webový magazín The Race již v sobotu uspořádal druhý díl virtuálního eventu The Race All-Star esports Battle.

Vítězem se stal jeden z nejlepších světových simracerů Rudy van Buren.

Z profesionálních závodníků se nejlépe umístil bývalý pilot DTM Daniel Juncadella na čtvrtém místě, který těsně porazil švédského pilota IndyCar Felixe Rosenqvista.

Z hvězd motorsportu se na startu objevili Alexander Rossi, Neel Jani, Juan Pablo Montoya či Nico Hülkenberg.

Virtuální Sebring

Virtuální závod v sobotu uspořádal také iRacing, který pozval piloty k účasti v devadesátiminutovém klání na floridském okruhu Sebring. Ten měl o tomto víkendu hostit 68. ročník slavného závodu šampionátu IMSA WeatherTech SportsCar Championship na 12 hodin, ten ale musel být kvůli koronaviru odložen na listopad.

Ve startovní listině, ve které byly pouze vozy GTE bez prototypů DPi a LMP 2, se šešly hvězdy IMSA, bývalý vítězové Sebringu i jezdci z IndyCar.

Kompletní stupně vítězů na Sebringu obsadilo BMW s vozy M8 GTE. Závod vyhrál bývalý pilot DTM Bruno Spengler, který německý šampionát opustil po minulé sezóně, aby se mohl plně soustředit na zámořskou sérii IMSA WSC.

Druhý skončil další pilot BMW Nicky Catsburg před kolegou z továrního týmu Jessem Krohnem.

Foto: Getty Images / Christopher Lee

Doporučujeme

Články odjinud