Skutečné zkoušky nás s Räikkönenem teprve čekají, připomíná Permane

Skutečné zkoušky nás s Räikkönenem teprve čekají, připomíná Permane

Po úspěšném sňatku prožívá Lotus s Kimim Räikkönenem velmi příjemné líbánky, ale ví, že skutečnou zátěží projde nový vztah až v průběhu sezóny.

Vedení Lotusu pravidelně pěje chválu na Räikkönenovu adresu a říká, že od svého nového jezdce nemohlo očekávat víc. S Finem tým testoval celkem čtyři dny a obě strany jsou velmi spokojené.

"Ve formuli 1 jde o mnohem víc, než jen dát dohromady jedno kolo, a to dělá mistry světa," řekl provozní šéf týmu Alan Permane pro EspnF1. "Na takových věcech u Kimiho vidíte, jak je dobrý, jak auto využívá v dlouhé jízdě a jak se stará o pneumatiky. Na těchto pneumatikách nikdy předtím nejel a už po pár dnech bylo vidět, že jim rozumí a že mění svůj jezdecký styl, aby je šetřil. Pro vůz má velký cit."

Aby Fin podával co nejlepší výkony, vytváří mu Lotus co nejpříjemnější pracovní podmínky. "Snažíme se vyjít vstříc jeho osobnosti a nebudeme ho obtěžovat zbytečnostmi, je to skutečný závodník," řekl šéf týmu Eric Boullier pro Autosport. "Jsme flexibilní, ale náš systém je orientován velmi závodně, což mu hodně vyhovuje."

Räikkönen se za to týmu odměňuje prací, která je v rozporu s tím, co se o něm občas říká. "Pro většinu lidí je to asi jedna z velkých záhad, protože pořád slyšíte různé řeči, ale nám je s ním velmi dobře a on se evidentně cítí jako doma," komentoval spolumajitel stáje Gérard Lopez. "Když je s námi, hodně se usmívá!"

"Ještě důležitější ale je, že říká, že se cítí jako součást rodiny. Myslím, že má Kimi veřejnou image, která neodpovídá tomu, jaký ve skutečnosti je. Je to velký pracant, má velmi dobrou zpětnou vazbu a týmového ducha."

Lopezova slova potvrdil Permane. "Velmi, velmi snadno se s ním pracuje, opravdu, vůbec není na co si stěžovat. Jeho zpětná vazba je výborná, tráví hrozně moc času s inženýry, procházejí spolu data a říká nám, co chce. Podle toho, co jsem viděl, je spokojený především s autem, které jsme mu dali, ale také s dalšími věcmi, s těmi, o které si řekl, když k nám přicházel: typ volantu, který chtěl, sedačku, bezpečnostní pásy a takové věci. Také jsme mu dali brzdy, které chtěl, to všechno dostal. Myslím, že je celkem spokojený."

Permane ale upozornil, že až čas ukáže, jak moc si obě strany skutečně rozumí. "Zatím jde všechno dobře. Samozřejmě tu budou vzestupy a pády. Teď jsme měli zlatý týden, který předčil naše očekávání, ale takhle to samozřejmě nemůže pokračovat. Bylo by skvělé, kdyby ano, ale přijdou vzestupy a pády, a to bude naše zkouška. V takových chvílích se pak ukáže, jak silný charakter lidé mají."

Doporučujeme

Články odjinud