Situace s motory Fernanda Alonsa je trochu napjatá, přiznává Ferrari

Situace s motory Fernanda Alonsa je trochu napjatá, přiznává Ferrari

Ferrari věří, že se Fernando Alonso vyhne penalizaci za nasazení devátého motoru. Ale musí být velmi opatrný, protože sebemenší problém by znamenal konec ambicí na titul.

Každý jezdec smí za celou sezónu použít jen osm motorů a Alonso ten svůj poslední nový nasadil už v Monze, ze všech kandidátů na titul nejdřív. Od té doby jezdí s použitými motory a doufá, že mu do konce sezóny vydrží.

"Doufám, že ne," odpověděl šéf Ferrari Stefano Domenicali na otázku, zda Alonsovi nedojdou do poslední Grand Prix agregáty. "Pokud ano, bylo by nesmírně těžké bojovat až do konce. Snažíme se vše zvládnout se současnými motory, takový je náš plán a snad to zvládneme až do Abú Zabí. Pokud budeme mít nějaké problémy se spolehlivostí, bude to velmi traumatizující, protože by bylo prakticky nemožné dohnat bodovou ztrátu, kterou dohnat potřebujeme, pokud chceme bojovat s Red Bullem a McLarenem, protože jsou velmi silní. Nemůžeme si dovolit žádné problémy, znamenaly by konec."

Problémy se spolehlivostí pohonných jednotek mělo Ferrari v prvních závodech, proto muselo pro zbytek sezóny naplánovat pro zbývající motory víc kilometrů, než původně zamýšlelo. Teď musí být Italové velmi opatrní.

"Je to o tom, kolik kilometrů můžete najet s jedním motorem. To je celé," řekl Domenicali. "Prodloužili jsme jeho používání a doma jsme to testovali, abychom si byli jistí, že to není problém. Ale musíme být opatrní, abychom nic nepřehřáli. Co se týče teplot, nesmíme být agresivní. Musíme si na to dávat pozor především v horkých závodech po Koreji."

Podobné problémy jako Alonso měl také Massa, ten ale využil selhání techniky v singapurské kvalifikaci a nechal si do závodu nasadit devátý motor, protože na startovním roštu mu stejně patřilo poslední místo, takže se penalizace deseti míst nijak neprojevila. Ostatní adepti na titul nasadili osmý motor poprvé až v Suzuce, kromě Marka Webbera, ten ho ještě ušetřil a použije ho až v sobotu v Jeongamu, více zde.

Doporučujeme

Články odjinud