Širší pneumatiky přichází do F1. Ale co GP2?

Širší pneumatiky přichází do F1. Ale co GP2?

Mnoho ze současných jezdců prošlo GP2, která má oproti jiným juniorským sériím několik výhod. Jednou z nich jsou pneumatiky.

Stoffel Vandoorne, Jolyon Palmer, Romain Grosjean, Pastor Maldonado, Nico Hülkenberg, Timo Glock, Lewis Hamilton a Nico Rosberg. To jsou jezdci formule 1, kteří se před příchodem (u Grosjeana to bylo trochu jinak) do F1 stali šampiony GP2.

GP2 mohla nabídnout několik výhod. Závodí se v rámci víkendu F1 před zástupci týmů. Jezdci mají k dispozici pneumatiky Pirelli – stejné specifikace jako jezdci F1 a také DRS.

V poslední době význam GP2 možná trochu uvadá. Mnoho nových jezdců touto sérií vůbec neprošlo. 

Od příštího roku bude formule 1 jezdit se širšími pneumatikami. Jak to bude v GP2?

Současné šasi Dallara GP2/11 by mělo být nahrazeno v roce 2018. Předešlé verze byly vyměněny po třech letech, ale éra šasi z roku 2011 byla kvůli finančním důvodům prodloužena. V roce 2018 má přijít změna.

Šéf GP2 Bruno Michel nedávno pro Motorsport.com uvedl, že série nejspíše přejde na šestiválce (nyní používá V8). Nebudou to ale hybridy, které by podle Michela byly příliš drahé.

V případě pneumatik si ale Michel tak jistý už není. GP2 zřejmě v dohledné době na širší pneumatiky nepřejde.

„Přejdeme zřejmě na motor V6 s turbodmychadlem,“ uvedl Michel. „A pneumatiky... nejsem si jistý, zda přejdeme na širší pneumatiky, protože jsem spokojený se závody, které nyní máme. Ale nevím, jakým směrem by se to ubíralo se širšími pneumatikami.“

Pneumatiky by prý sice měly mít jiné rozměry, ale snad budou mít podobné vlastnosti, pokud jde o degradaci apod.

Doporučujeme

Články odjinud