Sirotkin absolvoval debut ve voze formule 1

Sirotkin absolvoval debut ve voze formule 1

Mladičký závodník včera poprvé okusil, jaké je to řídit monopost F1. V rámci demonstračních jízd týmu Sauber se svezl na nově budovaném okruhu v Soči.

Když švýcarská stáj před několika měsíci oznámila, že v příštím roce bude v jejích barvách závodit Sergej Sirotkin, mnozí si klepali na čelo. Ruskému mladíkovi je teprve 18 let, a dokonce ani není držitelem superlicence – tedy oprávnění, které mu umožňuje účastnit se závodů formule 1. Sauber nicméně všechny ujistil, že udělá vše pro to, aby byl Sirotkin na svoji premiérovou sezonu v královně motorsportu řádně připraven.

A jak slíbil, tak také činí. Včera udělal mladý Rus další velký krok vpřed, to když poprvé usedl do kokpitu monopostu F1 a absolvoval v něm své první kilometry. Stalo se tak u příležitosti propagačních jízd Sauberu v Sirotkinově rodné vlasti. V dějišti Velké ceny Ruska se svezl na úseku dlouhém 700 metrů.       

“Tohle byly moje první metry ve voze formule 1, což je samozřejmě něco velmi speciálního, ačkoliv se jednalo pouze o krátkou část tratě v Soči. Nicméně, byl jsem schopný získat první dojmy, a to je úžasné. Byla to zábava jezdit před tak velkým davem, zejména proto, že většinou z nich byli krajané,“ rozplýval se Sirotkin.

Debut za volantem monopostu F1 si tedy si mladičký jezdec užil náramně. A jaký že je Sirotkinův názor na nově budovaný okruh, jenž se bude nacházet na pobřeží Černého moře zhruba 30 kilometrů od centra města? “Rusko může být na tuto skvělou trať pyšné,“ prohlásil.

Švýcarská stáj pro svého jezdce naplánovala před koncem letošní sezony celkem patnáct testovacích dní. Na další jízdu v monopostu týmu Sauber si ale s největší pravděpodobností bude muset počkat až do příštího roku, neboť během oněch testů usedne nejspíše do některého ze starších monopostů Ferrari. A to z toho důvodu, aby Sauber nemusel od Italů pro svůj vůz kupovat dodatečné pohonné jednotky. Alespoň tak to tedy tvrdí britský Autosport.

Termín další Sirotkinovy jízdy ve voze F1 zatím znám není. Má se ale za to, že se tak stane na konci října na některém z italských okruhů. 

Doporučujeme

Články odjinud