Silverstone chce rozšířit závodní víkend VC Británie na čtyři dny

Silverstone chce rozšířit závodní víkend VC Británie na čtyři dny

I když jsou v posledních letech tendence závodní víkendy F1 spíše zkracovat, v Silverstone by naopak chtěli jeden den přidat.

Běžný víkend formule 1 trvá tradičně tři dny. Pokud se jedná o velkou cenu bez sprintu, tak to znamená, že jsou v pátek na programu dva volné tréninky, v sobotu jeden volný trénink a kvalifikace a v neděli vše vrcholí závodem.

Výjimkou bylo dlouhou dobu Monako, kde byly první dva tréninky na pořadu dne již ve čtvrtek a v pátek byla pauza. Speciální bude rovněž letošní Velká cena Las Vegas, kde bude víkend posunut o jeden den, takže se hlavní závod bude konat již v sobotu večer.

Trendem poslední doby bylo víkendy zkracovat – především kvůli zvyšujícímu se počtu velkých cen. V roce 2020 se dokonce v tomto ohledu experimentovalo, když byl dvoudenní formát vyzkoušen plánovaně v Imole a později – kvůli počasí již nedobrovolně – na Nürburgringu.

Okruhům se však tento formát nezamlouval, jelikož by jim přinesl méně peněz ze vstupného a dalších služeb.

Chceme o den více, zní ze Silverstone

Okruh v Silverstone, který je dějištěm závodu F1 již od počátku šampionátu v roce 1950, si momentálně nemůže stěžovat na nedostatek zájmu diváků.

Potvrzují to i čísla, když loňská návštěvnost dosáhla za celý víkend hranice 400 tisíc diváků. 

Představitelé okruhu nyní hledají možnosti, jak poptávku využít. Jednou z variant je rozšíření závodního víkendu o jeden den s tím, že by se začínalo již ve čtvrtek.

„Závodní víkend chceme prodloužit,“ citoval Autosport Stuarta Pringleho, výkonného ředitele okruhu v Silverstone.

„Tvrdě tlačím na formuli 1. Domnívám se, že je třeba změnit formát víkendu. Navrhuji, aby byl nějaký program už ve čtvrtek. Je zde spousta lidí, kteří se chtějí přijet podívat a tři dny opravdu nestačí,“ řekl Stuart Pringle.

Doporučujeme

Články odjinud