Sezonu 2012 zahájil výhrou v Austrálii Jenson Button

Sezonu 2012 zahájil výhrou v Austrálii Jenson Button

Jenson Button opanoval Velkou cenu Austrálie, na stupně vítězů ho doprovodili Sebastian Vettel a Lewis Hamilton. Kimi Räikkönen dojel při návratu sedmý.

Start Velké ceny Austrálie v Melbourne, úvodního závodu letošní sezony formule 1, vyšel vozům McLaren. Do první zatáčky najížděl jako první Button před Hamiltonem, Schumacher se protáhl na třetí místo, za něj se posunul týmový kolega Rosberg. Na pátou příčku se dostal Vettel, naopak smůlu měl Webber, který se dostal do kontaktu s Vergnem a Hülkenbergem. Němec brzy poté odstavil svůj monopost. Jeho krajané Rosberg a Vettel si mezitím vyměnili pořadí. Dopředu se naopak posunuli jezdci Ferrari, Alonso se pohyboval okolo osmého místa. Naopak sen Grosjeana o dobrém výsledku neměl dlouhého trvání. Francouz si po kontaktu s Maldonadem poškodil zavěšení pravého předního kola a skončil.

Vepředu se držel Button před Hamiltonem a Schumacherem, kterého se snažil dojet Vettel, ale nakrátko se ocitl mimo trať a znovu musel bránit pozici před Rosbergem. Následovali Alonso, Webber, Massa, Maldonado a na desáté místo se po startu z poslední příčky posunul Pérez startující na tvrdší sadě pneumatik. Maldonado brzy předstihl Massu, který musel bránit pozici i před dvojicí sauberů. Za nimi se už pohyboval Räikkönen, ten se od startu posunul o šest příček.

V 11. kole se Schumacher dostal do problémů s převodovkou a zamířil do boxů, ale nakonec nedojel ani k vlastní garáži a z nadějně rozjetého závodu musel odstoupit. Po něm zamířili do boxů na první plánované zastávky Rosberg a Massa. Ve 14. kole je ze špičky následoval Alonso, v 16. potom Button a Vettel. Zatímco Angličan nasadil tvrdší pneumatiky, Němec zvolil měkčí. O kolo později zajel do depa také Hamilton. Mezi oběma mclareny se drželi Räikkönen a Pérez. Zejména za Mexičanem strávil mistr světa z roku 2008 dost času, takže se mu přiblížil Vettel.

V 21. kole platilo pořadí Button, Hamilton, Vettel, Pérez, Alonso, Rosberg, Webber, Maldonado, Massa, Kobajaši a Räikkönen. Péreze postupně zdolali i další jezdci, brzy se propadl na sedmou příčku.

Button sice vedl před týmovým kolegou téměř o 12 sekund, ale do rádia si stěžoval na vibrace způsobené pneumatikami. Svůj náskok začal postupně ztrácet. Uprostřed první desítky se mezitím Massa propadl za Räikkönena a Kobajašiho. V 29. kole Brazilec zamířil znovu do boxů. Nejvyrovnanější byl v té chvíli souboj o páté až sedmé místo mezi Rosbergem, Webberem a Maldonadem. Debutant Vergne bojující o umístění v první desítce se objevil mimo trať. Souboj Australana s Němcem vyřešila Rosbergova zastávka v boxech. Po něm se v depu objevil i Alonso.

Na začátku 37. kola zamířili postupně do boxů Button i Hamilton. Obě zastávky proběhly bez problému. Mezitím Petrov na cílové rovince odstavil svůj caterham a na trať byl vyslán safety car. Do boxů okamžitě zajeli Vettel a Webber a následovali je další s výjimkou Péreze. Vettel se díky pružné změně strategie posunul mezi oba mclareny, Webber se dostal před Alonsa. Za safety carem se tak jezdci srovnali do pořadí Button, Vettel, Hamilton, Webber, Alonso, Maldonado, Pérez, Rosberg, Räikkönen a Kobajaši.

Ve 42. kole se znovu závodilo, Button restart zvládl a vedení udržel. Situace výborně využil Kobajaši a dostal se před Räikkönena. Ve 47. kole se do sebe zaklínily vozy Brazilců Massy a Senny. Zatímco pro pilota Ferrari závod skončil, jezdec Williamsu po výměně pneumatik pokračoval.

Vepředu se díky pevným rozestupům pořadí na okruhu Albert Park nezměnilo. Vyhrál Button, který zajel i nejrychlejší kolo, před Vettelem, Hamiltonem a Webberem. Alonso dojel pátý. O vzrušení se v posledním kole postaral Maldonado, který ve snaze dostihnout Alonsa havaroval. Do problémů se po předjetí Péreze dostal i Rosberg. Šestou příčku tak získal Kobajaši před Räikkönenem, Pérez měl v závěru rovněž problémy, ale udržel s jedinou zastávkou v boxech za celý závod osmé místo, devátý dojel Ricciardo a při prvním startu s vozem Toro Rosso poprvé v životě bodoval, bodovanou desítku uzavřel jinak nenápadný di Resta. Těsně za body dojeli Vergne a Rosberg.

GP Austrálie 2012 - závod

P. Jezdec Tým Kola Čas Start
1 Jenson Button McLaren-Mercedes 58 1:34:09,5 h 2
2 Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 58 +2,1 s 6
3 Lewis Hamilton McLaren-Mercedes 58 +4,0 s 1
4 Mark Webber Red Bull Racing-Renault 58 +4,5 s 5
5 Fernando Alonso Ferrari 58 +21,5 s 12
6 Kamuj Kobajaši Sauber-Ferrari 58 +36,7 s 13
7 Kimi Räikkönen Lotus-Renault 58 +38,0 s 17
8 Sergio Pérez Sauber-Ferrari 58 +39,4 s 22
9 Daniel Ricciardo STR-Ferrari 58 +39,5 s 10
10 Paul di Resta Force India-Mercedes 58 +39,7 s 15
11 Jean-Eric Vergne STR-Ferrari 58 +39,8 s 11
12 Nico Rosberg Mercedes 58 +57,6 s 7
13 Pastor Maldonado Williams-Renault 57 +1 kolo 8
14 Timo Glock Marussia-Cosworth 57 +1 kolo 20
15 Charles Pic Marussia-Cosworth 53 +5 kol 21
16 Bruno Senna Williams-Renault 52 +6 kol 14
- Felipe Massa Ferrari 46 +12 kol 16
- Heikki Kovalainen Caterham-Renault 38 +20 kol 18
- Vitalij Petrov Caterham-Renault 34 +24 kol 19
- Michael Schumacher Mercedes 10 +48 kol 4
- Romain Grosjean Lotus-Renault 1 +57 kol 3
- Nico Hülkenberg Force India-Mercedes 0 +58 kol 9

Příští závod se jede už za týden v Sepangu jako Velká cena Malajsie.

Doporučujeme

Články odjinud