Sezóna Sebastiana Vettela, je lepší než Alonsova v roce 2010?

Sezóna Sebastiana Vettela, je lepší než Alonsova v roce 2010?

Sebastian Vettel v šampionátu skončí na třetím místě. Svou letošní sezónu ale nemůže považovat za neúspěšnou.

Vettel může být druhým nejspokojenějším jezdcem na startovním roštu. V šampionátu sice skončí třetí (266 bodů, Rosberg 297 bodů), ale na rozdíl od svého krajana nemá mistrovský vůz.

Vettel letošní sezónu nejspíše ani nemohl odjet lépe. Na svém kontě má jeden závod před koncem 266 bodů. V roce 2010 získal svůj první titul mistra světa, k čemuž mu tehdy stačilo o 10 bodů méně!

Jeho týmový kolega je navíc až pátý s pouhými 135 body.

Na kombinaci jezdci Mercedesu a Vettel jsme si letos na stupních vítězů už zvykli.

Vettelovi se podařilo celkem třikrát (Malajsie, Maďarsko, Singapur) využít zaváhání Mercedesu a vyhrát. Kromě toho přidal 3 druhá místa a sedm třetích míst, které jsou obvykle tím nejlepším umístěním mezi „zbytkem světa“.

Pokud by Vettel dojel třetí také v Abú Dhabí, překonal by v tomto ohledu rekord Marka Webbera z roku 2011.

GettyImages-497293762.jpg

Vettel letos jen třikrát nebyl na stupních vítězů a současně dokončil závod a vždy se pohyboval na 4. nebo 5. místě (Bahrajn, Kanada, Rakousko). V Belgii ho potkal v závěru závodu defekt a v Mexiku boural. 

Vettel se stal také jezdcem, který během jedné sezóny získal pro Scuderii nejvíce bodů. Je to samozřejmě způsobeno relativně novým bodováním, které je jiné než za zlaté éry Schumachera, kdy bodovalo méně jezdců a za vítězství bylo 10 bodů.

Pokud jde ale srovnávání, na internetu se vedou vášnivé diskuse o tom, zda je Vettelova sezóna úspěšnější, než první sezóna Fernanda Alonsa u Ferrari v roce 2010.

Alonso tehdy dokázal vyhrát 5x a to už v prvním závodě v Bahrajnu. Kromě toho byl dvakrát druhý a třikrát třetí. Během sezóny získal 252 bodů, ale na rozdíl od Vettela ještě v posledním závodě bojoval o titul.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud