Sezóna 2015: O co se ještě bojuje?

Sezóna 2015: O co se ještě bojuje?

Máme před sebou ještě dva závody. O obou titulech je již rozhodnuto, přesto je v šampionátech ještě o co bojovat.

Lewis Hamilton je již jistým mistrem světa. Na Rosberga má náskok 73 bodů, takže v nejhorším případě vyhraje titul o 23 bodů. V Poháru konstruktéru je to ještě větší rozdíl. Ferrari ztrácí na již jisté šampiony z Mercedesu propastných 243 bodů.

Jezdci

Přesto je stále o co bojovat. Mnoho jezdců si může ještě vylepšit svá umístění v šampionátu. Max Verstappen by byl rád, kdyby ve své premiérové sezóně u Toro Rosso skončil v první desítce. Verstappenovi (47 bodů), ale na záda dýchají Grosjean (45 bodů) a Hülkenberg (44 bodů). Přeskočit ho mohou samozřejmě ještě i další, ale to už spíše jen matematicky.

Poměrně prestižní může být mezi jezdci druhé místo. V Mexiku k němu byl blíže Sebastian Vettel, který ale závod nedokončil, zatímco jeho rival Nico Rosberg vyhrál. Jezdec Mercedesu tak má náskok 21 bodů. V posledních dvou závodech mu stačí dojet na třetím místě a má druhé místo v kapse.

První tři jezdci se také zúčastní Galavečeru Mezinárodní automobilové federace, na kterém se předávají všechny trofeje ze soutěží FIA.

Akce se v posledních letech konala v různých částech světa. Letos proběhne 4. prosince na domácí půdě FIA – v Paříži a to v kabaretu Lido na Champs-Elysées.

Týmy

Zatímco jezdce asi moc nenadchne, když skončí na 7. místě, mezi týmy je situace zcela odlišná. Umístění v Poháru konstruktérů totiž rozhoduje o podílu z komerčních práv.

Do konce sezóny bude k dispozici matematicky ještě 86 bodů (2x43).

  • Mercedes již má titul jistý.
  • Ferrari má jisté druhé místo.
  • Williams má na třetím místě náskok 71 bodů, což je poměrně komfortní situace. Red Bull nasadí v Brazílii vylepšenou pohonnou jednotku, ale čeká ho za to penalizace. I kdyby Williams v posledních závodech nebodoval, budou to mít rudí býci dost obtížné.
  • Red Bull má na čtvrtém místě náskok 60 bodů na Force Indii. Indickému týmu se v poslední době daří. Pravidelně boduje, ale takto velkou ztrátu již nejspíše nestáhne.
  • Force India má na pátém místě také poměrně pohodlný náskok 41 bodů. Lotus za nimi by musel spoléhat na vypadnutí svých soupeřů a navíc získat v každém závodě v průměru 20 bodů, což se mu letos ještě nepodařilo.

Boj o šesté místo?

Nejnadějnější souboj tak bude o 6. místo, které dnes hájí Lotus. Ten má 71 bodů, zatímco sedmé Toro Rosso 65 bodů. Rozdíl 6 bodů je skutečně poměrně malý. V Mexiku Lotus získal bod, Toro Rosso dva. V USA ale získala italská stáj 18 bodů!

Zázrak McLarenu?

McLaren letos nezažívá dobrou sezónu. Je na devátém místě, o které sice může matematicky přijít, ale prakticky asi nelze očekávat, že Manor získá 27 bodů…. pokud vůbec nějaké.

McLaren má stále možnost přeskočit Sauber. Musel by ale stáhnout devítibodové manko. To není mnoho, ale pro McLaren to bude i tak velmi obtížné. Musel by zopakovat některý ze svých dobrých závodů. V Maďarsku získal 12 a v USA 8 bodů.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud