Sezona 2014 zahájena - Velkou cenu Austrálie ovládl Nico Rosberg

Sezona 2014 zahájena - Velkou cenu Austrálie ovládl Nico Rosberg

Rosberg dominoval úvodnímu závodu sezony 2014 od startu až do cíle. Na stupně vítězů ho při své premiéře pro Red Bull doprovodil Ricciardo a debutant Magnussen.

Začátek úvodního závodu nové sezony, ve které se poprvé od roku 1988 objevují turbomotory, se neobešel bez drobných problémů. Do zaváděcího kola se nepodařilo odstartovat Chiltonovi, těsně před plánovaným startem ohlásil potíže i druhý jezdec Marussie Bianchi. Závodní pole si tak zopakovalo zaváděcí kolo a obě marussie startovaly z boxů. Společně s nimi vyrážel z depa také Grosjean. Francouz si navíc vysloužil penalizaci průjezd boxovou uličkou, protože ze své garáže vyjel na konec boxové uličky předčasně.

Start parádně vyšel Rosbergovi, který se ještě před první zatáčkou prosmýkl na první místo. Druhé udržel Ricciardo, na třetí klesl Hamilton, kterého brzy předjel i Magnussen. Za nimi pokračovali Hülkenberg, Alonso, Vergne, Räikkönen, Bottas a Kvjat.

Věděli jste, že...

Kevin Magnussen se už při svém debutu stal nejúspěšnějším Dánem v F1? Je prvním Dánem, který se prosadil na pódium, dosud byl nejlépe Kevinův otec Jan šestý ve Velké ceně Kanady roku 1998.

Kobajašimu se při brzdění do první zatáčky zablokovala kola a zezadu lehce trefil Räikkönena a tvrdě Massu. Zatímco Fin pokračoval v závodě prakticky bez újmy, pro Japonce i Brazilce závod skončil. Kobajaši se Massovi ještě v průběhu závodu za incident omluvil. Problémy měl i Vettel, který se musel jejich vozům vyhýbat a klesl na patnácté místo.

Ve čtvrtém kole Hamilton zajel do boxů a ze závodu odstoupil pro technické problémy. V pátém ho napodobil také Vettel. Naopak dobře postupoval další mistr světa Räikkönen, který byl v sedmém kole již na šestém místě. Dařilo se i Bottasovi, který předjel zkušenějšího krajana Räikkönena a dotahoval se na Alonsa. Pak ale zavadil o zeď a poškodil ráfek pravého zadního kola. Dobelhal se do boxů a dokázal se vrátit do závodu.

Na trati ale zůstaly úlomky z Bottasova původního rávku a na okruh ve dvanáctém kole vyjel safety car. Vedl Rosberg před Ricciardem, Magnussenem, Hülkenbergem, Alonsem, Räikkönenem, Vergnem, Kvjatem, Buttonem a Sutilem. Řada jezdců ze špičky se rozhodla využít žluté fáze k zamíření do boxů. Po zastávkách se jezdci srovnali do pořadí Rosberg, Ricciardo, Magnussen, Hülkenberg, Alonso, Button, Vergne, Räikkönen, Sutil a Kvjat.

Na konci patnáctého kola zajel safety car do boxů a jezdci znovu začali závodit. Na čelních místech se pořadí nezměnilo. Bottas se z šestnáctého místa znovu propracovával dopředu. V osmnáctém kole byl již dvanáctý. Dařilo se i pilotům Toro Rosso. Vergne se posunul před Räikkönena na sedmou příčku, Kvjat před Sutila na devátou. V jedenadvacátém kole se Bottas posunul na body. V pětatřicátém kole Räikkönen probrzdil, nakrátko opustil trať a Bottas toho okamžitě využil k postupu na čtvrté místo.

Rosberg mezitím znovu získával náskok. Po pětadvaceti kolech vedl před Ricciardem již o deset sekund.

Mezitím s technickými problémy odstoupil Ericsson, který se při svém debutu v úvodu pohyboval těsně za body. Brzy ho napodobil Maldonado.

Druhé zastávky zahájil ve dvaatřicátém kole Button. V boxech mu odpadla špička nosu vozu. Drobné problémy měl i o šest kol později vedoucí Rosberg, kterému se při nasazování levého předního kola odštípla část krytu brzdového kotouče. Po druhých zastávkách se vepředu srovnalo pořadí Rosberg, Ricciardo, Magnussen, Button, Alonso, Hülkenberg, Vergne, Bottas, Räikkönen a Kvjat.

Zatímco Rosberg vedl v klidu o osmnáct sekund, Magnussen se dotáhl na Ricciarda, těsné to bylo také mezi Hülkenbergem, Vergnem, Bottasem, Räikkönenem a Kvjatem.

Po celý závod se nedařilo Lotusu, což potvrdil odstoupením pro technické problémy také Grosjean. Zradila ho stejná  závada jako týmového kolegu Maldonada.

V posledních kolech Magnussen na Ricciarda hodně tlačil. Mezitím se Bottas posunul před Vergne a Hülkenberga na šesté místo. Francouze zdolal také Räikkönen. K bezprostřednímu Magnussenově útoku ale nedošlo, Ricciardo v závěru svému dánskému soupeři dokonce mírně poodjel.

Nakonec se už pořadí na čelních místech nezměnilo. Počtvrté v kariéře vyhrál Rosberg před domácím Ricciardem, kterému se vydařila premiéra u Red Bullu. Třetí byl při svém debutu v F1 Magnussen.

Věděli jste, že...

Nico Rosberg vyhrál počtvrté v kariéře? Kromě letošní Velké ceny Austrálie triumfoval také roku 2012 v Číně a roku 2013 v Monaku a ve Velké Británii.

Čtvrtý dojel Button, pátý Alonso, šestý po vydařené stíhací jízdě Bottas. Bodovali ještě Hülkenberg, Räikkönen při svém návratu k Ferrari, Vergne a debutant Kvjat.

Příští závod se jede za dva týdny v Sepangu jako Velká cena Malajsie.

GP Austrálie 2014 - závod

P. Jezdec Tým Kola Čas/ztráta Start
1 Nico Rosberg Mercedes 58 1:32:58.7 3
2 Daniel Ricciardo* Red Bull Racing-Renault 58 +24.5 s 2
3 Kevin Magnussen McLaren-Mercedes 58 +26.7 s 4
4 Jenson Button McLaren-Mercedes 58 +30.0 s 10
5 Fernando Alonso Ferrari 58 +35.2 s 5
6 Valtteri Bottas Williams-Mercedes 58 +47.6 s 15
7 Nico Hülkenberg Force India-Mercedes 58 +50.7 s 7
8 Kimi Räikkönen Ferrari 58 +57.6 s 11
9 Jean-Eric Vergne STR-Renault 58 +60.4 s 6
10 Daniil Kvjat STR-Renault 58 +63.5 s 8
11 Sergio Pérez Force India-Mercedes 58 +85.9 s 16
12 Adrian Sutil Sauber-Ferrari 57 +1 kolo 13
13 Esteban Gutiérrez Sauber-Ferrari 57 +1 kolo 20
14 Max Chilton Marussia-Ferrari 56 +2 kola 17
- Jules Bianchi Marussia-Ferrari 50 +8 kol 18
- Romain Grosjean Lotus-Renault 44 +14 kol 22
- Pastor Maldonado Lotus-Renault 30 +28 kol 21
- Marcus Ericsson Caterham-Renault 28 +30 kol 19
- Sebastian Vettel Red Bull Racing-Renault 4 +54 kol 12
- Lewis Hamilton Mercedes 3 +55 kol 1
- Felipe Massa Williams-Mercedes 0 +58 kol 9
- Kamuj Kobajaši Caterham-Renault 0 +58 kol 14

*Daniel Ricciardo byl po závodě diskvalifikován

Doporučujeme

Články odjinud