Šest vyvolených. Ferrari odtajnilo sestavy pro hypervozy, nechybí Giovinazzi | Foto: Ferrari

Foto: Ferrari

Šest vyvolených. Ferrari odtajnilo sestavy pro hypervozy, nechybí Giovinazzi

Ferrari odhalilo složení dvou tříčlenných posádek pro kompletní sezonu vytrvalostního mistrovství světa sportovních vozů FIA WEC 2023. Do té italská značka nasadí dvojici nových hypervozů 499P do nejvyšší třídy LMH a v Le Mans se tak po 50 letech znovu zapojí do boje o celkové vítězství.

 

Ve speciálu Ferrari 499P #50 se budou střídat Antonio Fuoco a Miguel Molina, kteří společně v loňské sezoně WEC obsadili třetí místo v mistrovství světa třídy LMGTE – PRO. Do minulého roku pilotovali tovární Ferrari 488 GTE, pro sezonu 2023 se tak přesouvají o úroveň výše.

Tovární tým Ferrari už bude od tohoto roku působit pouze v LMH, třída LMGTE – PRO už naopak nebude součástí seriálu.

Třetím členem posádky vozu #50 bude dánský pětadvacetiletý talent Nicklas Nielsen. Toho si Ferrari dlouhodobě „vychovávalo“ pro budoucí vstup do LMH, v barvách italské značky už Dán získal ve WEC dva tituly v rámci LMGTE – AM. Loni s týmem AF Corse slavil titul šampiona v LMP 2 Pro-Am.

2300002-hypercar-wec-crews.jpg
Foto: Ferrari

„Těžko se mi teď popisují mé pocity. V roce 2017 jsem poprvé závodil v barvách Ferrari a teď jsem součástí jeho programu mezi hypervozy. Je úžasné být mezi šesticí pilotů, kteří budou v sezoně 2023 vytrvalostního mistrovství světa jako první pilotovat jeden ze speciálů 499P,“ řekl Nielsen pro tiskovou zprávu Ferrari.

Součástí posádky sesterského vozu #51 se stal Antonio Giovinazzi. Devětadvacetiletý bývalý pilot formule 1 si v královně motorsportu připisoval v letech 2017 až 2021 starty za Sauber a především za Alfu Romeo. Loni si prožil neúspěšnou sezonu ve formuli E, během které s monopostem Dragon-Penske Autosport nezískal ani jeden bod. Kromě toho v F1 naskočil do volného tréninku s vozem stáje Haas.

„Debut vozu 499P bude významným momentem historie značky se vzpínajícím se koněm ve znaku a pro mě bude velkou ctí být u tohoto výjimečného momentu. Víme, že k tomu musíme přistoupit zodpovědně a s pokorou, nicméně jsme si vědomi naší síly a jsme na tuto velkou výzvu připraveni,“ uvedl Giovinazzi.

2300003-hypercar-wec-crews.jpg
Foto: Ferrari

Ital si pro svůj debut v nejvyšší třídě FIA WEC u Ferrari ani nemohl přát zkušenější parťáky do posádky. S Giovinazzim se budou střídat v kokpitu Alessandro Pier Guidi a James Calado, tedy poslední mistři světa LMGTE – PRO z loňské sezony a dlouhodobí tovární jezdci Ferrari.

K závodnímu debutu obou vozů Ferrari 499P dojde 17. března v Sebringu na Floridě, kde tisícimílovým závodem startuje sezona WEC. O týden dříve dojde k prvnímu měření sil s konkurencí během oficiálních předsezonních testů.

Letošní ročník 24 hodin Le Mans se pak pojede jako čtvrtý závod sezony 10. a 11. června.

Doporučujeme

Články odjinud